Članak

Šepić: Moramo znati istinu, ne smijemo biti taoci friziranih i lažnih izjava o našem dobrom životu!

Na sjednici Predsatvničkog doma PSBiH zakazanoj za 5. juli bit će razmatrana i poslanička inicijativa Kluba poslanika Nezavisni blok a koja glasi: „Predlažemo da se u dnevni red prve naredne sjednice

Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH zakazanoj za 5. juli bit će razmatrana i poslanička inicijativa Kluba poslanika Nezavisni blok, a koja glasi: „Predlažemo da se u dnevni red prve naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a najkasnije u roku od 30 dana, uvrsti tačka pod nazivom: Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. i realizacija programa rada Vijeća ministara BiH za period januar – maj 2017., piše novinska agencija Patria.

Inače, na istoj sjednici naći će se Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, a u izvještaju piše da je u ostvarivanju svojih prava i dužnosti Vijeće ministara u 2016. godini utvrdilo 19 prijedloga zakona, usvojilo 7 strategija i 13 akcionih planova, donijelo 283 odluke, usvojilo, odnosno dalo saglasnost na 25 pravilnika, utvrdilo 53 prijedloga ugovora, sporazuma, protokola i memoranduma, utvrdilo 38 prijedloga osnova za zaključivanje međunarodnih ugovora i 66 prijedloga odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, usvojilo 190 informacija iz različitih oblasti i 133 izvještaja, utvrdilo 287 odgovora na poslanička pitanja i inicijative i 28 odgovora na delegatska pitanja. 

Senad Šepić, poslanik Kluba poslanika Nezavisni blok više pita je, čak i dok je bio član SDA tražio da Vijeće ministara transparentnije radi.

Kaže za Patriju da je cilj ovakve inicijative učiniti Vijeće ministara BiH odgovornijim i natjerati ih da rade, jer je činjenica da skoro nikakve zakone ne šalju u Parlament.

- Dakle nemaju rezultata, iako u medijima predsjedavajući Denis Zvizdić često iznosi neke ocjene o efikasnom radu, programima i rezultatima Vijeća ministara kojim presjedava. Najbolji način da vidimo stvarno stanje i imamo istinu je ovakva rasprava i transparentna diskusija. Javnost i naš narod trebaju znati pravu istinu, a ne biti talac nekih friziranih i lažnih izjava o našem dobrom životu, kojeg mi kao ne vidimo i ne osjetimo, kako nam govore iz vlada. Pozivam da se i mediji maksimalno uključe i prate diskusije po ovoj inicijativi, koja mora rezultirati konkretnim mjerama za poboljšanja ili odgovornosti za dosadašnje propuste i mizeran učinak – kazao je Šepić.

#BiH