Članak

Za javne radove angažovano 300 nezaposlenih osoba

Za Program javnih radova Služba je izdvojili 428.742,00 KM, za angažiranje 300 nezaposlenih osoba.

Programom mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2017. godini, usvojene su liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove u programu Javnih radova.

Upravni odbor „JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo usvojio je liste  poslodavaca - aplikanat koji  ispunjavaju uslove za učešće u programu Javnih  radova.

Javni poziv  za učešće u programu Javnih radova je zatvoren  23. 06.2017. godine.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo objavila je na svojoj web stranici (www.szks.ba) Liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove programa. Za Program javnih radova Služba je izdvojili 428.742,00 KM,  za angažiranje 300 nezaposlenih osoba. Na raspisani  javni poziv prijavilo se 200 aplikanata koji su potraživali 900 radnika.

Cilj Programa javnih radova je stimulisanje zapošljavanja teško zapošljivih kategorija nezaposlenih osoba, radnim angažovanjem na dva mjeseca na poslovima koji će se izvoditi u oblastima: uređenja okoline, izgradnje i sanacije infrastrukture,  socijalne zaštite na području Kantona Sarajevo, kao i u oblasti kulture, turizma i sajamskih manifestacija.

Uslove javnog poziva ispunilo je 29 poslodavaca sa područja Kantona Sarajevo, među kojima su: KJK za zaštićena prirodna područja, Crveni križ općina Ilijaš, Vogošća, Hadžici, Trnovo,  Novi Grad, te Crveni križ Kantona Sarajevo, KJU Gerontološki centar, Fond Memorijala, KJKP Pokop, KJKP Park i 57. internacionalni teatarski festival MESS.

Neto naknada za angažovanje nezaposlene osobe, a koja je prijavljene na evidenciju nezaposlenih Službe, prije objave javnog poziva iznosi 600,00 KM, mjesečno, odnosno 714,57 KM u mjesečnom bruto iznosu.

U ovom programu prednost za učešće imaju: demobilisani borci, šehidske porodice, RVI, djeca RVI koji imaju 100 % procenat invalidnosti, djeca dobitnika najvećih ratnih priznanja, civilne žrtve rata, te najugroženije kategorije nezaposlenih lica korisnika prava iz oblasti socijalne zaštite i to: roditelji djece sa invaliditetom od najmanje 80 % invaliditeta, žrtve nasilja u porodici, bivši štićenici domova za djecu bez roditeljskog staranja, liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama, Romi, lica sa invaliditetom, samohrani roditelji, korisnici javnih kuhinja.

Služba će naredne sedmice potpisati ugovore sa poslodavacima koji su izabrani putem Javnog poziva, a nakon toga biroi za zapošljavanje angažirat će nezaposlene osobe za obavljanje ugovorenih poslova.  

I javni pozovi za Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme kod poslodavaca sa većinskim privatnim vlasništvom  i Program finansiranja zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme u javnom sektoru, te Program obuke za socijalno osjetljive kategorije nezaposlenih osoba su zatvoreni. U toku je obrada podataka, kao i provjera da li aplikanti ispunjavaju naveden uslove u javnom pozivu. Na javni pozovi za Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika sa većinskim privatnim vlasništvom pristiglo je 101, a u javnom sektoru 110 aplikacija.

#BiH