Članak

KJKP “Toplane - Sarajevo” vrše pripreme za narednu sezonu grijanja

Do završetka ovogodišnje faze projekta se očekuje ugradnja opreme u još 9 toplotnih podstanica. Redovne aktivnosti na održavanju i remontu kotlovskih postrojenja i priprema toplifikacionog sistema za

KJKP „Toplane - Sarajevo“ d.o.o.  su prema ranije usvojenom  Planu poslovanja, Planu remonta i investicionog održavanja odmah nakon završetka sezone grijanja za 2016/2017.godinu započele aktivnosti u cilju pripreme za narednu sezonu grijanja. Realizacija svih aktivnosti do 30.06.2017. godine se obavlja u skladu sa planiranom dinamikom.

Pojedine aktivnosti su u potpunosti završene, neke su u toku, dok se završetak određenih započetih radova očekuje do 20. septembra, kako bi  cjelokupan toplifikacioni sistem KJKP „Toplane- Sarajevo“ d.o.o. putem kojeg se na području  Kantona Sarajevo zagrijava cca 53 hiljade korisnika, a  shodno Uredbi o opštim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije  bio sa tehničkog aspekta spreman za početak sezone grijanja za 2017/2018.godine.

Realizacija predmetnih aktivnosti se uglavnom odnose na izvođenje inženjering poslova na rekonstrukciji vlastitih termoenergetskih postrojenja kao i na redovne aktivnosti na održavanju i remontu kotlovskih postrojenja.

Pojedinosti o najznačajnijim aktivnostima koje se realizuju u ovom vremenskom periodu donosimo u nastavku.

Rekonstrukcija toplotnih izmjenjivačkih podstanica

U Sklopu inžinjering poslova na rekonstrukciji vlastitih termoenergetskih postrojenja provode se aktivnosti na  rekonstrukciji toplotnih izmjenjivačkih podstanica TS3, TS5 i TS7, kotlovnice "Hrasno" u ulice Azize Šaćirbegović koje podrazumijevaju kompletnu zamjenu mašinske i elektro opreme kao i građevinsku sanaciju prostora.

Sve aktivnosti koje podrazumijevaju  projektovanje, nabavku opreme, izvođenje mašinskih, elektro i građevinskih radova, vršenje nadzora i sl., vode se po principu inženjering poslova sa angažovanjem svih organizacionih dijelova preduzeća. Kompletne rekonstrukcije  finansiraju Toplane vlastitim sredstvima, a  realizacijom projekta doprinijet će se sigurnijem snabdijevanju korisnika toplotnom energijom, efikasnijem radu postrojenja kao i smanjenju potrošnje energenata.

U tom kontekstu do sada je realizovano sljedeće:

- izvršena je  potpuna demontaža postojeće opreme i završeni su svi građevinski radovi unutar  toplotne podstanice TS 3, izvršena je nabavka nove opreme i drugog  potrebnog  materijala, čime su su se stekli uslovi za realizaciju mašinskih radova koji su trenutno u toku,

- završeni su  planirani  mašinski i građevinski radovi unutar toplotne  podstanice TS 5, izvršena je i hladna proba  toplotne podstanice, a u pripremi su radovi na razvodnom ormaru  i elektroinstalacijama.

- izvršena je  potpuna demontaža opreme unutar toplotne  podstanice TS 7, kao i građevinska sanacija unutarašnjosti podstanice.  Nabavljena je sva potrebna oprema i u toku su mašinski radovi.

Zamjena dijela dotrajale distributivne mreže

U sklopu održavanja distributivne mreže, a u skladu sa planom prioriteta za zamjenu, da sada su završeni  radovi  na rekonstrukciji  i zamjeni dijela dotrajalog vrelovoda u dužini cca 60 metara trase u ulici Bosanska,  naselje Alipašino polje – C faza,  na zamjeni dijela toplovoda sa priključcima  u dužini 135 metara u ulici Geteova  i Trg  nezavisnost, naselje Alipašino polje C faza.

Izvođenjem  građevinskih radova u saradnji sa upraviteljem objekta u ulici  Geteova broj 9 sanirano je dugogodišnje curenje vode nepoznatog porijekla u kanal u kojem su smještene toplovodne cijevi, čime su otklonjeni česti kvarovi na istim.

U toku su radovi  na zamjeni  dijela toplovoda  u dužini 25 metara u ulici  Azize  Šaćirbegović ispred broja 124  i aktivnosti na rekonstrukciji dijela toplovoda u dužini cca 50 metara  u ulici Zajima Topčića i Josipa Slavenskog.

U okviru hitne intervencije u toku su radovi na zamjeni dijela distributivne mreže u ulici Mala aleja, Općina Ilidža.

Zamjena cirkulacionih pumpi

KJKP „Toplane - Sarajevo“ d.o.o.  u sklopu remonta i rekonstrukcije kolovskih postrojenja i toplotnih podstanica, također provode aktivnosti na zamjeni cirkulacionih pumpi čime se postiže   efikasniji  i sigurniji rad postrojenja uz smanjenje potrošnje električne energije.

U ovom periodu  izvršena je   zamjena dvije  linijske cirkulacione pumpe novom duplex pumpom sa frekventnom regulacijom broja obrtaja u toplotnoj podstanici  „A3“ u ulici Ramiza Jašara broj 8,  u naselju Lužani, Općina Ilidža.

Implementacija aktivnosti na proširenju „SCADA“ sistema

U sklopu ralizacije  aktivnosti na proširenju „sistema daljinske kontrole i upravljanja“ do sada je izvršena  isporuka odgovarajuće opreme i ugradnja „SCADA“ sistema u kotlovnicu Sarajevo Waves, BV Breka, Garden View i Dobrinja Exkluzive.

Do završetka ovogodišnje faze projekta se očekuje ugradnja opreme u još 9 toplotnih podstanica. Redovne aktivnosti na održavanju i remontu kotlovskih postrojenja i priprema toplifikacionog sistema za narednu sezonu grijanja se odvijaju planiranom dinamikom.

Ukupan procenat realizacije  redovnog  remonta postrojenja do 30. juna iznosi 60%. 

#Biznis