Članak

Hoffmann podnio krivičnu prijavu protiv Samira Rizve

Nesavjesan rad Odbora za žalbe policijskih službenika koštao je ovu državu, bolje reći njene građane, nekoliko stotina hiljada KM.

Nesavjestan rad Odbora za žalbe policijskih službenika koštao je ovu državu, bolje reći njene građane, nekoliko stotina hiljada KM.

U dva drastična sudska slučaja, čije su presude postale izvršne, država je morala platiti oko 200 hiljada KM. U sporu između Rašida Palića i SIPA-e dokazano je da Odbor za žalbe policijskih službenika nije poštovao Zakon i da je donio rješenje nakon što je proteklo devet mjeseci i nastupile zastare u postupku.

Nakon Rašida Palića policajac Jasmin Kurtić iz Tuzle je bio druga žrtva nesavjesnog i nezakonitog rada Odbora. On je dugo pokušavao doći do pravde, pa je na kraju dobio i presudu na Ustavnom sudu BiH.

I treći put pod istim okolnostima, Odbor za žalbe policijskih službenika 22. juna ove godine je raspravljao o navodnoj krivici glavnog policijskog inspektora Granične policije Svevlada Hoffmanna.

Prijava protiv njega je podnesena prije ravno godinu dana. Prvostepeni postupak je nezakonito vođen bez njegovog prisustva. Bilo je jasno da je Odbor za žalbe postupio nezakonito, jer je prekršio sve rokove. Naime, odluka o navodnoj krivici Hoffmanna trebala je biti donesena još u martu ove godine. Tri mjeseca nezakonitog prekoračenja za Odbor ne znače ništa u odnosu na ono što se događa sa ljudima izloženim strašnom mobingu.

Posebna je priča egzistencijalni status tih žrtava samovolje državnih službenika kojima je dato da disciplinski odlučuju o ljudskim sudbinama. Odbor je morao donijeti zaključak o obustavi postupka radi isteka vremena koje je propisano za donošenje odluka. Jer, Zakon o policijskim službenicima BiH propisao je vođenje internog i disciplinskog postupka u roku od devet mjeseci.

Zanemarivanje ove zakonske činjenice o konstatiranju očigledne zastare u konačnici predstavlja krivično djelo za koje po Zakonu odgovornost snosi predsjednik Odbora. I on i svi članovi Odbora bi morali znati da disciplinski postupak vode po Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH i prema Zakonu o policijskim službenicima BiH.

Bilo kakvo kršenje zakona traži i kaznenu odgovornost. Ta vrsta samovolje se plaća iz budžeta ili tačnije iz džepova ovih svakako osiromašenih građana. 

Hoffmann je, sumnjajući da će neko poštovati zakon i povoditi se za sudskom praksom, najavio da će podnijeti krivičnu prijavu u slučaju nezakonite odluke Odbora. Upozorenja nisu pomogla i Odbor je donio nezakonitu odluku. Pošto je prema Zakonu za zakonitost rada odgovoran isključivo predsjednik Odbora Samir Rizvo, Hoffmann je protiv njega podnio krivičnu prijavu. 

#BiH