Članak

Koja je sudbina 14 kandidata koji nisu prošli psihološku procjenu za rad u Graničnoj policiji BiH?

Menadžment Granične policije BiH pisao je Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP KS tražeći mišljenje o žalbama kandidata koji nisu zadovoljili zdravstvene i psihološke kriterije za posao polic

Prijem kandidata za kadete VIII klase Granične policije BiH prati niz kontroverzi i sumnjivih radnji. Od 84 kandidata koji su bili na ljekarskom pregledu u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo, njih 14 je ocijenjeno zdravstveno nesposobnim za obavljanje poslova policijskog službenika, piše agencija Patria.

Menadžment Granične policije BiH pisao je Zavodu za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP KS tražeći mišljenje o žalbama kandidata koji nisu zadovoljili zdravstvene i psihološke kriterije za posao policijskog službenika. Iz Zavoda su direktoru GP BiH Zoranu Galiću odgovorili da se odabir policijskih službenika u svim zemljama EU i okruženja vrši u referentnim centrima koji posjeduju specifičan psihometrijski instrumentarij i metodologiju za tu specifičnu namjenu.

- U nastavku naše saradnje važno je da budete upoznati da će naša metodologija selekcije ići u pravcu sve veće objektivizacije cijelog procesa odabira osoba koje rade visoko rizičan i specifičan posao pri policijskim agencijama - navodi se između ostalog u odgovoru.

Iako su kandidati pod šiframa, prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria, među njima su i oni sa jakim političkim preporukama. Zbog toga se vrši pritisak da se naredni pregledi i psihološka testiranja obavljaju u Mostaru.

Iz GP BiH potvrđeno je da nakon obavljenog ljekarskog pregleda nadležna zdravstvena ustanova dostavlja izvještaj o rezultatima ljekarskih pregleda koji se prosljeđuje Komisiji za odabir kandidata.

Inače, u anonimnom pismu koje je upućeno Ministarstvu sigurnosti BiH i Tužilaštvu BiH upravo se problematizira procedura oko prijema kadnidata, a navodi se da su vladajuće političke partije preko svojih eksponenata zahtijevale od predsjednika Komisije za prijem kadeta Fahrudina Ibrića, kao i njegovog pomoćnika Kemala Barjaktarevića, da se određenoj grupi kadeta ranije dostave pitanja koja će biti na pismenom testiranju, ali da su oni to odbili uraditi.

U istom pismu spominje se ime i Zijada Srabovića, zamjenika direktora Granične policije BiH, kao jednog od onih što su vršili pritisak da se određene osobe prime u redove GP.

Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo pokriva sve policijske agencije na državnom nivou SIPA-u, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, Obavještajno-sigurnosnu agenciju, GP BiH. Zavod vodi ključnu riječ kada je u pitanju prijem novih policijskih službenika u radni odnos, ocjenjuju zdravstveno i psihološko stanje osobe koja će u budućnosti svaki dan nositi oružje i biti s posebnim ovlaštenjima. 

#BiH