Članak

Koja je uloga Komisije za vanjsku trgovinu i carine Parlamenta BiH iz koje se povukao Nikola Špirić?

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Špirić podnio je ostavku u Komisiji za vanjsku trgovinu i carine ovog doma.

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Špirić podnio je ostavku u Komisiji za vanjsku trgovinu i carine ovog doma. 

Špirić je zbog nezakonitog djelovanja ranije smijenjen sa čela Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, nakon čega je SNSD pozvao svoje članove da podnesu ostavke u svim komisijama oba doma Parlamenta BiH.

Koja je uloga Komisije za vanjsku trgovinu i carine BiH?

Predstavnički dom Parlamenta BiH ima sedam stalnih komisija. Među njima i Komisiju za vanjsku trgovinu i carine. Ova komisija razmatra pitanja koja se odnose na: vanjskotrgovinsku politiku; sporazume o međunarodnoj trgovini; carinsku politiku; tarife, propise i zakone iz svoje oblasti; međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine, kao i na odnose s međunarodnim trgovinskim institucijama. Komisija razmatra i druga pitanja iz oblasti vanjske trgovine i carina.

Nakon što Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Komisiji delegira na razmatranje neko pitanje iz njihove nadležnosti, članovi Komisije donose zajednički stav u vezi delegiranog pitanja nakon međusobnih konsultacija, razgovora sa ekspertima, civilnim sektorim..., koji nakon toga prosljeđuju Parlamentu odnosno ostalim zastupnicima u ovom domu Parlamenta BiH. Stav Komisije nije obavezujući za zastupnike, ali bi se zastupnici ipak trebali oslanjati na mišljenje Komisije, jer bi po pravilu takvo mišljenje trebalo biti temeljeno na struci. 

Komisiju za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH čine zastupnici istog tog doma. Komisija broji devet članova. 

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH je Šemsudin Mehmedović, njegovi zamjenici su Nenad Lalić i Nikola Lovrinović. Šest članova komsije su Zaim Backović, Mensura Beganović, Safer Demirović, Mirsad Mešić, Miroslav Milovanović i Nikola Špirić.

Povlačenje Šprića iz ove Komisije neće ugroziti njen rad. Komisija može nesmetano raditi čak ukoliko se iz Komisije povuče i drugi SNSD-ov član Miroslav Milovanović.

Povlačenje predstavnika SNSD-a iz komisija u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine iz Partije demokratskog progresa (PDP) ocijenili su kao štetno za interes bh. entiteta Republike Srpske, budući da se, kako je saopćeno, time u radu komisija smanjuje broj poslanika iz RS-a i povećava mogućnost da ovaj entitet bude preglasan.

#BiH