Članak

Crnadak: Izloženi smo opasnosti od terorizma, ali ništa više nego i ostale zemlje

Crnadak je istakao da postoji opasnost od terorizma i da toga moramo biti svjesni, ali ne u onakvom obliku kako je govorio Zeman.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak održao je konferenciju z novinare na kojoj je prokomentarisao izjavu češkog predsjednika Miloša Zemana da BiH može postati baza terorista u Evropi, piše agencija Patria.

Crnadak je istakao da postoji opasnost od terorizma i da toga moramo biti svjesni, ali ne u onakvom obliku kako je govorio Zeman.

- Mi se suočavamo često sa pretjeranim ocjenama opasnosti od terorizma u BiH. Ako date neku sličnu izjavu ovoj, neko će vas pitati jel' to nema opasnosti? Mi smo na udaru i mi smo jedna od meta. Imamo ljude koji se vraćaju sa stranih ratišta i postoji opasnost od terorizma, ali to nije opasnost te vrste da mi budemo izdvojeni – poručio je Crnadak.

Ministar Crnadak je istakao kako ocjena kakvu je dao Zeman uopće ne stoji i da ne treba prenagliti u reakcijama.

- Nismo mi nikakva baza u kojoj se svakog trena može desiti nešto strašno. Imamo otprilike nivo opasnosti kao u svim drugim evropskim zemljama – kazao je Crnadak.

Crnadak je još istakao kako je BiH blizu postizanja sporazuma o Transportnoj zajednici.

- Imamo još vrlo malo vremena. Ukoliko ne usvojimo, novac namijenjen nama biće dodijeljen drugim zemljama – poručio je Crnadak.

Crnadak je dodao kako je usvajanje Transportne zajednice svojevrsni test ozbiljnosti domaćih političara na kojem se testira naša spremnost da se priključimo EU.

Dodao je i kako je Dodikova najava referenduma o ulasku u NATO u Republici Srpskoj nepotrebna i potpuno pogrešna stvar.

Igor Crnadak je na kraju poručio i kako je najavljena posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića BiH izuzetno važna i da je dobro da BiH i Srbija imaju dobre odnose. 

#BiH