Članak

Tražit će se krivična odgovornost Komisije za primopredaju dužnosti na KCUS-u

Veliki broj bh. intelektualca prošle je sedmice javno zatražio smjenu dr. Izetbegović i kompletnog rukovodstva KCUS-a, zbog teškog stanja u koje su doveli ovu zdravstvenu ustanovu.

Komisija Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu koja vrši popis privatnih stvari bivšeg šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju dr. Ismeta Gavrankapetanovića mogla bi odgovarati krivično zbog ovih postupaka.

Advokat dr. Gavrankapetanovića Senad Pećanin rekao je za agenciju Patria da Komisija radi dvije stvari protivzakonito: nelegalno popisuje privatne stvari profesora Gavrankapetanovića te radi u nepotpunom sastavu.

Komisiju KCUS-a koja vrši inventaru u kabinetu bivšeg šefa ove klinike čini predsjednik Komisije dr. Amir Zjakić, te dr. Edin Kulenović, pravnica KCUS-a Belma Jamakosmanović, ekonomista Edin Šoljić i medicinska sestra Almedina Alihodžić, kao članovi Komisije.

Upravni odbor i generalna direktorica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović naprasno su smijenili vodećeg evropskog ortopeda dr. Ismeta Gavrankapetanovića sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju. Smjena je izvedena naprasno i bez objašnjenje, što je izazvalo oštre reakcije ortopeda i organizacija iz cijele Evrope, ali i javnosti. Govori se o političkoj smjeni uglednog ortopeda, što je narušilo ugled Bosne i Hercegovine u cijeloj Evropi.

Ljekari koji su pokušali zaštiti dr. Gavrankapetanovića, tvrde, također su izloženi pritisku.

Stotine građana Sarajeva su tokom vikenda dali svoje potpise kao znak podrške ljekarima sa KCUS-a, ali to nije promijenilo mišljenje Uprave.

Advokat Pećanin objašnjava da je Komisija ranije popisala sve predmete u kabinetu dr. Gavrankapetanovića, ali da je popis nastavljen i nakon toga, i to popisom i privatnih stvari profesora Gavrankapetanovića, uključujući i njegovu višegodišnju privatnu i stručnu korespondenciju sa kolegama iz svijeta, što je advokat Pećanin nazvao „besprizornim nasiljem koje ozbiljno ugrožava i temeljne funkcije Ortopedske klinike i cijelog Kliničkog centra“.

Dr. Gavrankapetanović je ranije izjavio da se ne želi vratiti na šefovsku poziciju, ali želi da na najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH odlučuje struka, a ne politika kako je sada praksa.

Najmanje 40 ljekara, među njima veliki broj specijalista napustili su KCUS nakon što je na poziciju generalne direktorice ove zdravstvene ustanove imenovana dr. Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Veliki broj bh. intelektualca prošle je sedmice javno zatražio smjenu dr. Izetbegović i kompletnog rukovodstva KCUS-a, zbog teškog stanja u koje su doveli ovu zdravstvenu ustanovu.

#BiH