Članak

SDA: Čoviću je li obilježavanje tzv. Herceg Bosne evropska vrijednost za koju se zalažeš

Obilježavanje godišnjice glorifikovanjem tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne je sraman anticivilizacijski čin. Tim postupkom se veličaju masovni zločini i etničko čišćenje Bošnjaka i Srba s područja

Obilježavanje godišnjice glorifikovanjem tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne je sraman anticivilizacijski čin. Tim postupkom se veličaju masovni zločini i etničko čišćenje Bošnjaka i Srba s područja te zamišljene paradržavne tvorevine. Istovremeno, to predstavlja  izrugivanje žrtvama, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

- Paratvorevina  Herceg Bosna je produkt udruženog zločinačkog pothvata  čiji je cilj bio podjela BiH, a u okviru koje nije bilo mjesta za nehrvate. Osim Bosni  i Hercegovini, Bošnjacima i Srbima, ta tvorevina nanijela je nepopravljivu štetu  i hrvatskom narodu koji je iz ratnog perioda izašao osramoćen i populacijski desetkovan.

Kao udruženi zločinački pothvat označena je u svim historijskim dokumentima i konačno u prvostepenoj presudi Haškog tribunala izrečenoj njenom vodstvu, koje je prvostepenom presudom osuđeno na 111 godina zatvora.

Otužno zvuče poruke sa jučerašnjeg obilježavanja da iza te tvorevine nisu ostale masovne grobnice i masovni zločini. Istina je, nažalost, sasvim drugačija. O tome svjedoče Ahmići, Heliodrom, Dretelj, Vranica i obespravljeni i prognani Bošnjaci iz Stoca, Čapljine, dijela Mostara, Prozora, Ljubuškog, dijela Srednje Bosne, Žepča i dijela Posavine i druga stratišta, kao i rušenje simbola Mostara, Starog mosta. 

Pitamo  Dragana Čovića i ostale organizatore jučerašnjeg obilježavanja jesu li to evropske vrijednosti za koje se zalažu?! - stoji u saopćenju SDA.

#BiH