Članak

Terzić: Bosanci i Hercegovci na primjeru Kruščice pali smo na ispitu, šta je sljedeće

Četvorica mještana Krušćice kažnjeni su ukupno sa 1.200 KM kazne zbog protivljenja gradnje mini hidrocentrala, piše Patria.

Mještanke Kruščice kod Viteza prekinule su danas radove na izgradnji mini hidroelektrana, a nakon što su jučer otpočeli radovi, piše Patria.

Osim činjenice da su ombudsmani po službenoj dužnosti pokrenuli postupak zbog grubosti policajaca i pretjerane upotrebe sile nad ženama koje su blokirale put mašinama niti jedna druga organizacija se ne oglašava.

- Nevjerovatno je i nedopustivo ignorisanje vlasti u Bosni i Hercegovini onoga što se već danima i sedmicama dešava u Kruščici kod Viteza. Kako je moguće da vlasti u Bosni i Hercegovini mjesec dana ignorišu da uopće razgovaraju sa stanovnicima Kruščice kod Viteza i da su oni prepušteni sami sebi?! A, iz Kruiščice kod Viteza su ovih dana dolazile dramatične scene. Agonija tamošnjih žitelja se i dalje nastavlja. Krajnje je vrijeme da se pred građanima Kruščice pojave prvenstveno zvaničnici Federacije Bosne i Hercegovine, kako predsjednik, tako i potpredsjednici, federalni premijer i resorni ministri, ali i čelnici oba doma Parlamenta FBiH, ali i sami zastupnici čije su glasove tražili i na koncu i dobili – kaže Almir Terzić, analitičar i novinar.

Krajnje je nekorektno ponašanje i zvaničnika Srednjobosanskog kantona, izvršne i zakonodavne vlasti, ali i općinskih vlasti u Vitezu, napominje Terzić.

- Zar je moguće da smo došli u stadij u kome zvaničnici više - ne žele razgovarati s građanima?! I predstavnici nevladinih organizacija, civilnog društva, građanski aktivisti pokazali su krajnje nekorektan odnos prema stanju u Kruščici kod Viteza. Pohvalno je to što je na dešavanja reagirala Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH, te Agencija za ravnopravnost spolova BiH koji su otvorili predmete o proteklim dešavanjima u Kruščici kod Viteza. Ali,to nije dovoljno. Građanima treba osigurati, na što imaju pravo da sa nekim razgovaraju. Jer, Kruščica kod Viteza je trenutno aktuelna u BiH. Hoće li svi šutjeti i ako se uskoro Kruščica ponovi negdje drugo u BiH?! Bosanci i Hercegovci na primjeru Kruščice pali smo na ispitu – dodaje Terzić.

Najmanje desetak žena iz ovog sela, među kojima su bile i trudnice su povrijeđene nakon što su ih pripadnici specijalne policije MUP-a SBK  nasilno sklonili s protesta.

Mještani Kruščice se pribojavaju da će zbog izgradnje mini hidrocentrale ostati bez pitke vode, kao i bez prirodnog bisera. Izgradnjom mini hidrocentrale bit će ugroženo i vodosnabdijevanje Zenice.

Portal Vijesti.ba ranije je objavio da postoje ozbiljne indicije da iza gradnje mini hidrocentrala na rijeci Kruščici stoji direktor Razvojne banke FBiH Salko Selman.

Direktor sarajevske firme Higracon koja gradi ove mini hidrocentrale na Kruščici je Armin Hadžialić. Hadžialić je, piše portal Vijesti.ba, pozivajući se na visokoobaviješteni izvor, brat Sabahudina Hadžialića, koji je bio Selmanov savjetnik u vrijeme dok je Selman bio premijer SBK.

Selmanova porodica već ima iskustvo u mini hidrocentralama. Ime direktora Razvojne banke Selmana već se u medijima dovodilo u vezu sa nezakonitim radnjama.

Mještani su ranije rekli za Patriju da su pokušali zaustaviti uništavanje rijeke, ali da su specijalci razbili mirne proteste, te da broj specijalaca koji su došli ukloniti mirne mještane govori da iza cijelog projekta stoji najveći politički vrh SDA.

Četvorica mještana Kruščice kažnjeni su ukupno 1.200 KM kazne zbog protivljenja gradnje mini hidrocentrala, piše Patria.

#BiH