Članak

Hoće li Incko preći Rubikon?

Gospodine Incko, što bi štovani Ljubić rekao, bacite i vi kocku i pređite rubikon.

Piše: Muharem Cero

Današnji banjalučki sastanak lidera SNSD-a, DNS-a i SP-a je tek potvrđeni politički konsenzus o punom, principijelnom suglasju u nastavku aktivne opstrukcije provođenju presude suda BiH o knjiženju vojne imovine u RS-u na državu BiH, a u korist ministarstva odbrane BiH.

Zločesti partneri, Pavić, Đokić i Dodik, su najavili izmjene i dopune “nadležnog zakona kojima će biti zaštićena imovina RS-a, odnosno predviđeno da ne može biti knjižena imovina na osnovu odluka izvan Srpske bez saglasnosti parlamenta Srpske.”

Nije neznano trojcu da su predložene izmjene suprotne Ustavu BiH, pa da su kao prethodno pitanje pred Ustavnim Sudom BiH u predmetu U 1/11 odbačene ocjenom o neustavnosti Zakona o statusu državne imovine BiH na teritoriju entiteta Republika Srpska.

Najavljene izmjene nisu ništa drugo do recikliranje Ustavno-pravnih stavova iz jalovog pokušaja osporenog zakonskog rješenja.

Na prvi mah reklo bi se tek još jedan Dodikov politički ćorak, no je li baš tako?

Cijelu priču oko knjiženja vojne imovine u RS-u a temeljem izvršne i konačne odluke Ustavnog suda BiH i apelacionog odjela suda BiH Dodik (za sada se čini uspješno) sa pravno tehničkog pitanja izmješta u političko-politikantsko. Manipulacijom pravnim mogućnostima i procedurama, u krajnjem zloupotrebom prava, istovremeno pokušava ostvariti jedan od dva zadata svoja cilja.

Težište mu je svakako na primarnom cilju. Knjiženje tzv. perspektivnih lokacija u RS-u na državu BiH trampiti i skupo prodati za teritorijalnu raspodjelu ukupne državne imovine. Uspjeh ovakve nakane bi stvorio imovinsko-pravne pretpostavke ojačavanja političke argumentacije za koncept konfederalizacije Bosne i Hercegovine. Upravo otuda iza takvih nakana stoji i perfidno-prikriveni tihi suport Čovića i njegovih političkih ciljeva. Kako stvari stoje za sada za ovu nakanu nema prizivajućeg partnera u bosansko-bošnjačkoj politici, al ne lezi vraže.

Drugi cilj njegovog djelanja jeste obezbjeđenje rezervnog položaja u jalovom pokušaju primarnog cilja.
Političko-pravnom gimnastikom u postizanju prvog cilja, Dodik “kupuje vrijeme” i cijelu priču pomjera ka proteku septembarskog roka predviđenog za održavanje redovnog sastanka članica euroatlantskog saveza (NATO-a) na ministarskom nivou. Naime, registracije imovine na BiH bi sasvim izvjesno omogućila da se na ovom sastanku dogodi aktivacija pristupnog puta BiH NATO-u, tzv. MAP-a.

Mogući izostanak registracije vojne imovine, po dosadašnjim stavovima euroatlantskog saveza, ne bi stvorio mogućnosti aktivacije MAP-a, a cjelokupni proces bi se neizvjesno prolongirao do daljeg. Institucionalni državni mehanizmi BiH izvjesno je da nisu kapaciteta ovo okončati na očekivani način- potvrdom vladavine prava i afirmacijom pravne države. Supstitucija vladavini prava u slučaju “Bosna” jesu Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđene mogućnosti nadležnostima OHR-a i bonskim ovlastima njegovog Visokog predstavnika Valentina Incka.

Gospodine Incko, što bi štovani Ljubić rekao, bacite i vi kocku i pređite rubikon.

#BiH