Članak

Nikšić, Ivanić i brojni drugi zvaničnici čestitali Kurban-bajram

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je reis-ul-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini uputio čestitku povodom Kurban-bajram

Povodom predstojećeg Kurban bajrama brojni zvaničnici iz BiH su uputili čestitike građanima BiH muslimanske vjeroispovijesti, piše agencija Patria.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je reis-ul-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini uputio čestitku povodom Kurban-bajrama.

- Želim vam da nastupajuće dane Kurban-bajrama provedete u dobrom raspoloženju, zdravlju i sreći u krugu Vaših najbližih i s njima podijelite radosti ovog praznika. Također, želim i svim muslimanima, u ime Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i svoje ime, čestitati Kurban-bajram.  

Ovaj praznik, koji simbolizira žrtvovanje, nam je dodatna prilika da dokažemo kako smo spremni žrtvovati sebe, zarad međusobnog poštovanja i opšteg dobra svih nas. Živeći u tom duhu, čineći dobra djela i pomažući one kojima je naša pomoć najpotrebnija, šaljemo poruke mira, prijateljstva i suživota.

Bajram šerif mubarek olsun - navodi se u čestitci predsjednika SDP BiH.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić čestitao je Kurban-bajram poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u BiH, sa želјom da ga provedu u miru i sreći.

- Praznici su vrijeme radosti i veselјa u domovima vjernika. Uvjeren sam da će tradicionalna simbolika praznika pokrenuti lјude na toleranciju i razumijevanje, s cilјem mirnog i prosperitetnog zajedničkog života. Svim vjernicima islamske vjere želim srećan i radostan Kurban-bajram – poručio je Ivanić.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko muslimanima u BiH i dijaspori uputio je čestitku povodom velikog praznika.

- Neka i ovaj Bajram doprinese učvršćivanju i oplemenjivanju porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza i neka nas sve zajedno podsjeti na univerzalne i trajne poruke Kurban bajrama o zajedništvu, o spremnosti na žrtvu radi općeg dobra, o brizi za siromašne i nemoćne, o međusobnoj solidarnosti i poštovanju. Bajram šerif mubarek olsun, navedeno je u čestitki ministra Ismira Juska.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i Predsjedavajući Gradskog vijeća Aleksandar Vujadinović također su uputili čestitku u povodu islamskog praznika.

- Povodom predstojećeg Kurban bajrama upućujemo čestitke svim sugrađankama i sugrađanima islamske vjeroispovijesti, uz želje da praznik provedu u miru, zdravlju, sreći, blagostanju i veselju sa svojim najmilijim.

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, dopredsjedavajući Sabahudin Delalić i Sejo Bukva, premijer Elmedin Konaković, zastupnici u Skupštini i ministri u Vladi Kantona Sarajevo uputili su čestitku sljedećeg sadržaja:

- Iskreno vam čestitamo Kurbanski bajram uz najsrdačnije želje da nastupajuće blagdane provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju u krugu vaših najbližih te da sa njima podijelite radosti koje oni nose. Kurban bajram je praznik darivanja i solidarnosti sa drugima, pa je i ovo prilika da ga ispunimo dobrim djelima – stoji u bajramskoj čestitci KS-a.

Muslimanima u BiH i dijaspori Krug 99 upućuje najiskrenije čestitke povodom Kurban Bajrama sa željema da ga provedu u porodičnoj i ličnoj sreći, komšijskom razumijevanju i prijateljskom uvažavanju. Bez ideala žrtvovanja za vlastita uvjerenja i svjetonazor i odricanja za porodicu i bližnje, bez spremnosti na žrtvu radi Domovine kao i harmonije u društvu, bez žrve praštanja i pomirenja, nema ni potpunog razloga i smisla ljudskog postojanja. Duhovno očišćenje stečeno prinošenjem žrtve neka osnaži osobnu i narodnu volju na suzbijanju bezrazložnih neprijateljstva i potaknu odlučnost suočenja sa neprijateljima naše postojbine, za mir i ljudsku solidarnost, za otpornost na laži propagande i poticaje smutnji radi proizvodnje defetizma i nepovjerenja u izgradnji naše društvene zajednice i države. 

Bajramsku čestitku poslao je i kandidat za člana Predsjedništva na Općim izborima 2018. godine Jerko Ivanković Lijanović.

- Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta od srca želim da naredne dane Bajrama provedu u zdravlju i sreći okruženi svojim najdražima. Svima onima koji su trbuhom za kruhom morali napustiti svoja rodna mjesta i koji će i ovaj Bajram, kao i sve druge praznike i njima bitne dane dočekati sa svojim najbližim jedino putem društvenih mreža, želim da se u budućnosti, nakon što napravimo zajedničkim snagama željno očekivane i neophodne promjene, promjeni i takvo stanje i da se svi koji žele, vrate u svoje domove i svoje rodne grude gdje će sve lijepe trenutke dočekivati uz svoje najdraže. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN - poručio je Jerko Ivanković Lijanović

#BiH