Članak

Vještak odbrane Mladića i Šešelja svjedočio u predmetu Halilović i Veseli

Na pitanje advokatice Delalić da li je na posmrtnim ostacima povrijeđena kralježnica i vratne žile Stanković je odgovorio negativno, dodavši da je imao po onome što su mogli utvrditi tada povrede desn

Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u slučaju protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli, piše novinska agencija Patria. Svjedočio je vještak doktor Zoran Stanković, a koji je radio vještačenje ubijenog dječaka Slobodana Stojanovića i još nekoliko tijela, po nalogu istražnog sudije Osnovnog suda Zvornik Radovana Nikolića.

Inače, odbrane su ustvrdile da zapisnik o obdukcionom nalazu, a koji je advokatica Halilovića Lejla Čović dobila jutros (Mirna Delalić, advokatica Elfete Veseli nije ni dobila ), a koji je jutros potpisao i dao Tužilaštvu BiH vještak Stanković nastao 14. juna 1993. godine, a da je u zapisniku koji potpisuje sudija Nikolić stoji da je identifikacija izvršena u martu 1993. godine, a što je uloženo u spis predmeta uz optužnicu. Vještak je kazao da mu nije poznato da je sudija Nikolić tokom identifikacije vodio zapisnik.

Na ova dva dokumenta čak se razlikuje i težina vještačenih posmrtnih ostataka. Tako u jednom stoji da je teško 50, a u drugom 30 kilograma. Vještak je ovo pravdao mogućom štamparskom greškom!? Sudsko vijeće naknadno će odlučiti hoće li zapisnik o obdukciji uvrstiti kao dokaz Tužilaštva BiH.

Vještak je kazao advokatici Delalić da je on zapisnik sačinio na putu ka Beogradu u junu 1993. godine,  ali da ga nije davao niti jednoj instituciji, sve do 2001. godine kada je dokumentaciju dao Haškom tribunalu. 

Stanković je čitajući taj obdukcioni zapisnik kazao tužiocu Miroslavu Janjiću da je na lobanji dječaka Stojanovića )identificirali ga na osnovu stopala, ruku, bili prisutni i roditelji, a nije se vidjelo lice, jer je tijelo bilo u fazi raspadanja) kazao da je uočen prostrijelni otvor.

- Projektil je ispaljen iz neposredne blizine, što je potvrđeno rekonstrukcijom rane. Nedostajala je desna ušna školjka na lobanji, a zabilježene su i rane u predjelu stomaka, i sve je naneseno oštrim predmetom, moguće nožem, žilet - izjavio je vještak.

Podsjećamo u optužnici se navodi da je dječak Stojanović ubijen klanjem od strane Veseli, a danas je Stanković  kazao je da je ubijeni dvanaestogodišnji dječak imao prostrjelnu ranu na glavi, koja je najvjerovatnije uzrok smrti. 

Na pitanje advokatice Delalić da li je na posmrtnim ostacima povrijeđena kralježnica i vratne žile Stanković je odgovorio negativno, dodavši da je imao po onome što su mogli utvrditi tada povrede desnog uha nanesene oštrim predmetom, odnosno da nije bilo desnog uha. Delalić je Stankoviću predočila i intervju koji je on dao medijima u kojima je govorio o borbama na Glođanskom brdu, i stradanju dječaka, ali se danas vještak toga nije mogao sjetiti.

Naveo je da je obdukcijom tijela utvrđeno da je riječ o dječaku visine 145 centimetara, čiju identifikaciju su pomogli i njegovi roditelji. Inače, optužnica Tužilaštva BiH tereti Halilovića i Veseli da su počinili ratni zločin nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti.

Kako je navedeno optužnicom, Halilović je, kao komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, u zaseoku Bajrići, posmatrao svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. 

Na pitanje Lejle Čović, advokatice prvooptuženog, da li je osim potvrde roditelja vršena još neka analiza kako bi se utvrdio identitet stradalog dječaka, vještak je negativno odgovorio.

- U to vrijeme DNK analiza se radila samo u Visokom i bila je jako skupa - izjavio je vještak.

 Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar.

KO JE STANKOVIĆ

Vještak Stanković bio je svjedok odbrana skoro svih visokih funkcionera Srbije, a kojima je suđeno za zločine u BiH, Hrvatskoj i Kosovu. Između ostalih bio je vještak Ratka Mladića za sudsku medicinu, a bivši je ministar odbrane Srbije. On je osporavao nalaze patologa koji su vršili obdukciju tijela iz masovnih grobnica pronađenih nakon genocida u Srebrenici u julu 1995. Bio je i svjedok optužbe za suđenje Naseru Oriću u Hagu, a tada je od strane suda proglašen nekredibilnim jer je kazao da su mu nalazi koje je vrši za muslimanska tijela izgorili, te da samo ima sačuvane za srpska tijela.

Svjedočio je i u korist Vojsilava Šešelja i drugih raznih zločinaca.

On je danas kazao da je tokom rata bio u međunarodnom komitetu za praćenje povreda humanitarnog prava za Srbiju, a nije poznato da li je ovaj komitet sačinio ijednu pritužbu kada je riječ o Istočnoj Bosni i činjenici da je tamo u agresiji stradalo 15.000 Bošnjaka.

#BiH