Članak

Skup u Vijećnici: Prije 24 godine vraćeno ime Bošnjak

Akademija povodom Dana Bošnjaka bit će organizirana u sarajevskoj Vijećnici 28. septembra, u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i Mus

Akademija povodom Dana Bošnjaka bit će organizirana u sarajevskoj Vijećnici večeras, u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet", prenosi NAP.

Prije 24 godine, 28. septembra 1993. godine je drugog dana zasjedanja Prvog bošnjačkog sabora usvojena Deklaracija o vraćanju povijesnog imena Bošnjacima, a 1994. je donesen i zakon u kojem je naziv Musliman zamijenjen nazivom Bošnjak.

Predsjednik Preporoda Senadin Lavić je kazao da akademija nije rezultanta bilo kakvog surađivanja s bilo kojim političkim strukturama, već isključivo projekt spomenutih krovnih bošnjačkih institucija.

"Ovo je dan svih Bošnjaka u BiH i širom svijeta. Ako postoji neki skeptik, Bošnjaci slaveći svoj dan i poštujući svoje ime ne izdvajaju se iz BiH, ne žele da se getoiziraju negdje u BiH nego da su i danas kao i 1993. godine u teškim ratnim uvjetima jako odlučni za očuvanje i razvoj države BiH kao multietničke, evropske, demokratske i slobodne države", naglasio je Lavić.

#BiH