Članak

U Domu naroda usvojena nova Deklaracija u vezi Pelješkog mosta!

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon burne rasprave koju su vodili, a nakon prijedloga delegata iz reda hrvatskog naroda da se na sjednici u dnevni red uvrsti Informacija o Deklarac

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon burne rasprave koju su vodili, a nakon prijedloga delegata iz reda hrvatskog naroda da se na sjednici u dnevni red uvrsti  Informacija o Deklaraciji koju je usvojio Predstavnički dom BiH, a koja se odnosi na  protivljenje izgradnji Pelješkog kao i rješavanju pitanja granica sa Hrvatskom, primljena je k znanju prezentirana informacija.

U Deklaraciji koju su ponudili delegati iz reda hrvatskog naroda, a od koje su odustali, između ostalog se konstatuje da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prekršio Ustav BiH i Poslovnik, te da je sebi uzeo za pravo da  deklaraciju tumači kao dokument koji je stav BiH, a, on to nije, kako stoji u Deklaraciji koju je nudio Klub Hvata.

Nakon pauze Klub srpskog naroda je predložio najnoviji tekst deklaracije u kojoj se traži da se usvoji da Parlamentarnu skupštinu sačinjavaju dva doma. Klub Hrvata se složio s ovom deklaracijom. Razlika u ove dvije deklaracije je ta da u ovoj predloženoj od strane Kluba Srba nije naveo da je prekršen Ustav.

Ova Deklaracija usvojena je sa 10 glasova za, tri protiv i bez suzdržanih. Niko od delegata iz Kluba Bošnaka nije ovo podržao.

-Deklaracija PD usvojena 7. i 13. 9. 2017., a koja se odnosi na izgradnju mosta kopno Pelješac i nekim drugim odnosima s Hrvatskom nije razmtrana i nije dat stav na Domu naroda. Ovakva deklaracija ima značaj samo kao deklaracija Predstavničkog doma, a ne Parlamentrane skupštine BiH – iščitao je Sredoje Nović.

Bariša Čolak kazao je da bi volio da se Klub Bošnjaka izjasni o ovome, a da su tokom pauze Klubovi Srba i Hrvata usaglasili ovakav tekst.

Dodao bih u predloženu deklaraciju da usvojena na Predsatvničkom domu nema pravni efekat – kazao je Čolak.

Nović je kazao da ovaj dom nije mjerodavan da kaže šta može proizvoditi pravne posljedice.

- Mislim da je korektnije bez tog dijela. Ostajemo pri tekstu koji smo predložili – kazao je Nović.

#BiH