Članak

Zastupnici sumnjaju da predložene mjere mogu popraviti situaciju s vodosnadbijevanjem

Premijer Elmedin Konaković je rekao da će Vlada naredne sedmice smijeniti menadžment ViK-a, jer to nije mogla uraditi prije nego što Skupština KS ne usvoji Izvještaj.

Vanredna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo sa samo jednom tačkom dnevnog reda, Izvještaj o mjerama za stabiliziranje vodosnadbijevanja u Kantonu Sarajevo, završena je nakon što su zastupnici primili na znanje Izvještaj, piše agencija Patria.

Premijer Elmedin Konaković je rekao da će Vlada naredne sedmice smijeniti menadžment ViK-a, jer to nije mogla uraditi prije nego što Skupština KS ne usvoji Izvještaj.

Iako je današnja sjednica sazvana s jednom tačkom dnevnog reda – problemom u vodosnadbijevanju – predsjedavajuća Skupštine Ana Babić je u nekoliko navrata morala opominjati zastupnike da se i drže te tačke, jer su često prelazili na međustranačka prepucavanja koja nemaju nikakve veze s problemom vodosnadbijevanja.

- Kolegica Neira Dizdarević i ja nećemo podržati prijedlog vlade iz razloga što smatramo da se radi o čistom pokušaju prebacivanja odgovornosti. Kratkoročne mjere bez urađene analize kompletnog stanja neće polučiti rezultate. Redukcije imamo zbog interesnih struja koje se bore oko 50 miliona KM kredita EBRD-a – kazao je samostalni zastupnik Mario Vukasović.

Zastupnik Naše stranke Edin Forto je kazao kako se „stalno gasi požar, a da se izbjegava rasprava o uzrocima požara“.

- Umjesto ljudi iz struke, koji su danas trebali biti ovdje, mi imamo premijera i ljude koje gledamo mjesecima. Šta možemo popraviti na taj način? Ništa – poručio je Forto, te se zapitao o kakvoj novonastaloj situaciji se govori kada je ovaj problem aktuelan 13 godina.

Zastupnica DF-a Bibija Kerla je kazala kako se na današnjoj sjednici trebalo raspravljati i o odgovornosti odgovornih što građani nemaju vodu.

Zastupnik SDP-a Slaviša Šućur je kazao da Skupština uopšte ne bi trebala raspravljati ni usvajati predložene mjere, jer bi to trebao biti zadatak same kompanije.

Ko će snositi odgovornost kada se utroši novac od kredita EBRD-a, a situacija se u vodosnadbijevanju ne popravi, bilo je jedno od zastupničkih pitanja. Nije bilo odgovora.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić je pitao premijera Konakovića da li zaista vjeruje u predložene mjere i da li će one polučiti rezultate.

#BiH