Članak

BiH ima pravo na slobodan plovni put i da preko međunarodnih voda izlazi na slobodno more

U svojim izlaganjima Jahić, Kovačević i Alikadić su obrazložili sve aspekte s kojih je gradnja Pelješkog mosta nelegalna, te da izgradnja istog krši brojne međunarodne konvencije i udara na suverenite

U organizaciji Kongresa Bošnjaka svijeta i Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, danas je održana Inicijalna konferencija Koalicije „Odbranimo prava pomorske države Bosne i Hercegovine“. Učesnici konferencije bili su prof. dr. emeritus Munir Jahić, ing. Nešad Alikadić, arhitekta i stručnjak za pomorski saobraćaj, ing. Ševal Kovačević, stručnjak iz oblasti saobraćaja, a ugostili su ih potpredsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta Ahmet Sejdić i Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

U svojim izlaganjima Jahić, Kovačević i Alikadić su obrazložili sve aspekte s kojih je gradnja Pelješkog mosta nelegalna, te da izgradnja istog krši brojne međunarodne konvencije i udara na suverenitet BiH. Hrvatska, rekli su, ne gradi most na svojim teritorijalnim i unutrašnjim vodama, već na međunarodnim vodama, iako član 60., stav 7 Konvencije UN o pravu mora zabranjuje izgradnju građevina, postrojenja i umjetnih otoka na plovnom putu koji se koristi u međunarodne svrhe.

Bosna i Hercegovina po međunarodnim konvencijama mora, obzirom da ima usječenu obalu,  ima pravo na slobodan plovni put i da preko međunarodnih voda izlazi na slobodno more, zaključa je današnjeg skupa, prenosi NAP. 

#BiH