Članak

Dr. Bećirović o posjeti lordova Sarajevu: BiH treba iskoristiti planetarni utjecaj Velike Britanije

Iz Parlamentarne skupštine BiH za agenciju Patria je potvrđeno da sastanka lordova sa članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH počinje u 9.30.

Članovi Doma lordova Parlamenta Velike Britanije u petak stižu u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Iz Parlamentarne skupštine BiH za agenciju Patria je potvrđeno da sastanka lordova sa članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH počinje u 9.30.

Engleski lordovi savjetovali su se sredinom mjeseca sa generalom Michaelom Roseom, bivšim komandantom UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, na koji način Velika Britanija može utjecati na stabilnost u BiH, ko je glavni uzrok problema u zemlji, te šta bi značilo da se bh. entitet RS pripoji Srbiji te da li će sukobi u zemlji ponovo eskalirati.

Doc. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana kaže za agenciju Patria da je Velika Britanija jedna od najvažnijih država svijeta, i da ukoliko želi može mnogo pomoći Bosni i Hercegovini, jer je njen utjecaj planetaran. Bosna i Hercegovina bi, smata, trebala iz tih razloga graditi dobre odnose sa ovom zemljom, te u tom smjeru iskoristiti i posjetu engleskih lordova Sarajevu u petak.

Rasprava koja je vođena o Bosni i Hercegovini u Domu lordova značajna je za BiH, jer će se do kraja godine formulirati zaključci, koji će uticati na britansku politiku prema BiH i regionu. Zbog toga je važno da Bosna i Hercegovina ojača i intenzivira saradnju s Velikom Britanijom na vanjskopolitičkom ali i na drugim područjima. Bilo bi važno da uskoro u Londonu vidimo recimo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića ili članove Predsjedništva BiH. Izlazak iz EU će dodatno ojačati utjecaj Velike Britanije u svijetu ali i na Zapadnom Balkanu“, smatra Bećirović. 

Podsjeća da Velika Britanija definitivno izlazi iz EU. To znači da će redefinirati svoju vanjsku politiku, koja je do sada većim dijelom bila oslonjena na zajedničku politiku EU. Zbog toga, kaže, nije nimalo slučajno što je u gornjem domu britanskog parlamenta Domu lordova pokrenuta rasprava o britanskoj vanjskoj politici između ostaloga i o Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu. Velika Britanija će, ističe Bećirović, posebno ojačati svoj utjecaj u Britanskoj zajednici naroda (Commonwealth). 

Dolazak britanskih lordova je jasan znak interesiranja britanske politike za stanje u BiH, posebno u kontekstu da su Velika Britanija i SAD najjači saveznici na međunarodnoj sceni i posjeta je prilika da se lordovi i barunice upoznaju na licu mjesta s događanjima i previranjima u Bosni i Hercegovini“.

Na pitanje ima li Engleska ima strateški interes očuvati jedinstvenu BiH, i podupirati njen EU i NATO put nakon Bregzita,  Bećirović smatra da BiH u svakom slučaju može profitirati od Velike Britanije.

„EU se nije baš dovoljno založila za Bosnu i Hercegovinu, a mogla je, a uz to ima i historijski grijeh, jer je BiH ostavila na cjedilu u periodu 1992-1995.godine. Sada EU umjesto da prioritetno odnosno ubrzano  primi BiH u svoje članstvo stalno insistira na postavljanju novih uslova za članstvo. Ne smijemo zaboraviti činjenicu kako su u članstvo EU primljeni Bugarska i Rumunija ali i sama susjedna Hrvatska. EU bi trebala redefinirati svoj odnos prema BiH. Iako Velika Britanija izlazi iz EU njen utjecaj i dalje ostaje prisutan i unutar EU, a posebno će dodatno ojačati savezništvo sa SAD. Upravo u tome savezništvu vidim mogućnost da se pomogne BiH na njenom putu u NATO i EU“, zaključuje Bećirović, piše NAP. 

#BiH