Članak

Implementacija zakona: Raspisan konkurs za Vladine članove UO UNSA

Cijeli proces sa izborom i imenovanjem članova UO UNSA trebao bi biti okončan najkasnije do mjeseca decembra, što je ranije potvrdio i rektor UNSA-e Rifat Škrijelj.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS raspisalo je Konkurs za izbor i imenovanje četiri člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, dok za preostalih šest iz akademske zajednice i jednog studenta Univerzitet u Sarajevu čeka saglasnost resornog ministarstva, piše agencija Patria.

Iako je prema novom Zakonu o visokom obrazovanju promijenjen sastav UO u korist akademske zajednice, predsjednik UO ostaje ispred reda osnivača s tim da UO sada može razriješiti rektora što je prije bila isključiva nadležnost Senata UNSA-e. S obzirom da je zakon stupio na snagu, sadašnji saziv UO nije legalan, kao što nije ni Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta UNSA-e koje još nije popunjeno dodatnim članovima nakon što je KCUS postao nastavna baza. NNV je do sada ima 83 člana, a primjenom zakona taj broj povećao se na 150 članova.

Cijeli proces sa izborom i imenovanjem članova UO UNSA trebao bi biti okončan najkasnije do mjeseca decembra, što je ranije potvrdio i rektor UNSA-e Rifat Škrijelj.

Ranije je formirana Komisija za praćenje implementacije Zakona na čijem je čelu premijer KS Elmedin Konaković. Zamjenik predsjednika je ministar obrazovanja Elvir Kazazović, a članovi su ministar finansija Jasmin Halebić, ministar pravde i uprave Mario Nenadić, pravobranilac KS Kemal Karić, rektor UNSA-e Rifat Škrijelj, prorektor za finansije UNSA-e Željko Šain, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Sifet Kukuruz, pomoćnica ministra za plan, analizu i statistiku Sadeta Selimović, generalni sekretar UNSA-e Suvad Konaković.

Komisija je do sada održala jedan sastanak, a formirane su i Radne grupe koje su se bavile pravnim subjektivitetom fakulteta i instituta i prelaskom na trezor te su one završile svoj dio posla.

Premijer Konaković u izjavi za agenciju Patria kazao je da će biti produženi rokovi za rješavanje pravnog subjektiviteta jer su oni ranije određeni zakonom isuviše kratki.

Konaković je svjestan da postoje problemi koji su se javili prilikom implementacije zakona.

- Nismo u prilici da se bavimo svim detaljima funkcionisanja, imamo probleme na Farmaceutskom fakultetu, Medicinskom, imamo neke druge kojima ne možemo posvetiti toliko vremena, ali u ovim suštinskim ćemo vrlo brzo definirati način implementacije zakona.

Zadatak Komisije je da prati provedbu Zakona i implementaciju zakonskih odredbi kojim se propisuje obaveza usklađivanja statusa UNSA, fakulteta, akademija i naučno-istraživačkih instituta sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, kao i uvođenju UNSA-e u sistem trezorskog poslovanja.

#BiH