Članak

Ladislav Tomičić za NAP: Presuda predstavlja potpuni debakl Tuđmanove politike

Tomičić smatra da u Hrvatskoj, kao ni u Srbiji, društvo još uvijek nije spremno da se suoči s prošlošću.

Piše: Haris Ljevo

Novinar riječkog Novog lista Ladislav Tomičić kazao je za agenciju Patria da je presuda Jadranku Prliću i drugima bila očekivana.

- Presuda "hercegbosanskoj šestorci" je očekivana. Ono što je bilo upitno, dio je presude o udruženom zločinačkom poduhvatu s Franjom Tuđmanom na čelu. Tim dijelom presude ujedno se i najviše bavila hrvatska javnost – smatra Tomičić.

Tomičić smatra da u Hrvatskoj, kao ni u Srbiji, društvo još uvijek nije spremno da se suoči s prošlošću.

- Nažalost, u Hrvatskoj, kao niti u Srbiji, društvo nije spremno prihvatiti krivnju za ratne zločine. Hrvatska se još nije u stanju suočiti s katastrofalnim posljedicama Tuđmanove politike. Vjerujem da je u Hrvatskoj danas više onih koji prihvataju i aplaudiraju toj politici - Tuđmanovoj, udruženo-zločinačkoj - nego što ih je bilo u vrijeme rata, što je porazna činjenica, jer govori da je hrvatsko društvo nazadovalo u svakom smislu i da danas zapravo ne možemo niti govoriti o društvu. Prije je to moralna kaljuža, u kojoj je poželjno i probitačno stati iza ratnih zločinaca i monstruoznih zločina.

On dodaje da je presuda za udruženi zločinački poduhvat konačni debakl politike Franje Tuđmana.

- Međutim, ova presuda nije tema za danas, jučer i sutra. Tuđmanova politika, a potom i uloga Hrvatske u ratovima devedesetih, naročito u ratu u Bosni i Hercegovini, ocjenjivat će se u svjetlu ove presude dovijeka. Ne ovdje, kod nas, nego vani, u međunarodnoj zajednici, tamo gdje se računa. Uostalom, koga danas briga što misli Hrvatska; mala, prezadužena državica s jugoistoka Europe, k tome još, evo, opterećena zločinačkom hipotekom na ime "oca domovine". Konačan je to i potpuni debakl Tuđmanove politike.

Tomičić je istakao da je šokantno to što je Slobodan Praljak izvršio samoubistvo u sudnici.

- Govoreći o samoubistvu Slobodana Praljka, žao mi je što je do toga došlo. Sad nam je čovjek bio pred očima, sad ga više nema. Zaista šokantno. Kao što su šokantni bili gubici svih onih života u ratu u kojem je samoubica igrao važnu, sud smatra zločinačku ulogu. Samo, žrtve zločinačkog poduhvata nisu imali priliku birati kao što je birao Praljak. To su bili ljudi koji su željeli živjeti.

Na kraju, Tomičić je zaključio da je vrijeme da se zapitamo u čije ime su činjeni svi strašni zločini na ovim prostoria tokom devedesetih godina.

- A sad se osvrnimo svi skupa na te devedesete pa se zapitajmo zašto, u čije ime, u ime kojeg boga i koje nacije. Nikad više, nadam se, a sve mi govori da će biti opet. Sve nas treba biti strah – zaključio je Ladislav Tomičić.

#BiH