Članak

Jakovčić: Žrtve ne smatraju Hrvatsku odgovornom za zločine, ali to radi hrvatska Vlada

Trebali bi voditi računa da kao ministrica kulture Nina Obuljen paze na kakve prezentaicje knjiga idu, i gdje svojom učestvovanjem daju legitimet, jer ministrica je učestvovala na predstavljanju knjig

ZAGREB, (Patria) - Eugen Jakovčić iz Centra za suočavanje s prošlošću Documenta komentirao je za RTL televiziju jučerašnja događanja u Haagu.

Na pitanje kako bi se mogla odraziti presuda hrvatskoj šestorki na suživot među narodima, prije svega u Bosni i Hercegovini Jakovčić kaže:

- Izjave premijera, prije svega predsjednika Sabora mislim da ne doprinose atmosferi, to je nastavak onoga što je danas već počelo u sudnici tim tragičnim činom, na djelu je osporavanje evidentno utvrđenih van razumne sumnje sudskih činjenica o tome da su počinjeni brojni zločini nad civilima i vojnim zarobljenicima - izjavio je Jakovčić za RTL.

On je dodao da je fascinantno kako su reagirali bivši logoraši iz Dretelja i Heliodroma, porodice žrtava, koji su pratili tok suđenja.

- Oni su vrlo jasno izjavili da Hrvatska nije odgovorna, da Hrvati nisu krivi, i potpuno je fascinantno da oni koji su prošli logore, koji su na svojoj koži osjetili tu zločinačku Herceg-Bosnu, kako oni tu presudu ne smatraju kolektivnom odgovornošću Hrvatske, a kako hrvatski premijer, hrvatski dužnosnici i ko li sve već, Hrvatsku smatra odgovornom. Tako da u tom smislu to je jedan zanimljiv fenonomen - rekao je Jakovčić.

Na pitanje kako bi po njegovom mišljenu političari u Hrvatskoj trebali reagirati nakon presude, Jakovčić je rekao da bi se Hrvatska trebala ograditi od zločinačke tvorevine Herceg-Bosne koja je nanijela jako puno štete ne samo Bošnjacima, već i Hrvatima, naročito Hrvatima Srednje Bosne koji su na svojoj koži, i to se navodi u ovoj presudi bili prisilno iseljavani iz onih dijelova koji nisu uključivali tu famoznu i zamišljenu Herceg - Bosnu.

Trebali bi voditi računa da kao ministrica kulture Nina Obuljen paze na kakve prezentaicje knjiga idu, i gdje svojom učestvovanjem daju legitimet, jer ministrica je učestvovala na predstavljanju knjige pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Jadranka Prlića - kazao je Jakovčić.

#Region