Članak

Grabar-Kitarović pružila podršku ratnom zločincu Praljku

Danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika. Nitko drugi, pa ni haški sud, neće pisati našu povijes - rekla je predsjednica Hrvatske.

ZAGREB, (Patria) - Predsjednica Republike Hrvatske obratila se danas javnosti u povodu presude Haškog suda Prliću i drugima.

- Na početku želim izraziti saučešće porodici generala Slobodana Praljka, čovjeka koji je radije dao život nego živio osuđen za djela koja nije počinio. Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod - kazala je na početku hrvatska predsjednica.

- Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se jučer u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod prvi se obranio velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost.

Republiku Hrvatsku je napala Miloševićeva velika Srbija i tzv. JNA. Hrvatska nije napala nikoga. Svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji moraju se izdići iznad toga, za oba naroda. Pozivam sve da se presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja. Kako ova presuda ne bi ugrozila odnose između dvije države, u najskorije vrijeme posjetit ću Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. Hrvatska, na čelu s Franjom Tuđmanom, u potpunosti je priznala referendum o samostalnosti. Za vrijeme rata Hrvatska je primila nekoliko tisuća izbjeglica iz BiH. Najveći dio humanitarne i vojne pomoći za BiH stigao je upravo preko RH. Republika Hrvatska je imala ključnu ulogu u sprečavanju velikosrpske agresije - kazala je hrvatska predsjednica.

Hrvate u BiH pozvala na mir i dostojanstvo

- Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni. Ne bojte se, uz vas smo. Sad nam je više nego ikad potrebno zajedništvo. Hrvatski narod se uvijek znao nositi s teškim izazovima, a sigurna sam i sad ćemo.

Danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika. Nitko drugi, pa ni haški sud, neće pisati našu povijes - rekla je predsjednica Hrvatske.

Podsjetimo, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović jučer je prekinula posjetu Islandu i vratila se u Hrvatsku,

Šestorici čelnika Herceg- Bosne Haški sud je jučer, podsjetimo, pravomoćno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine u BiH; Prliću 25, Stojiću, Praljaku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora. Nakon što mu je pročitana presuda Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je od posljedica preminuo u bolnici.

#Region