Članak

Delegacija EU: U potpunosti poštujemo odluke Haškog tribunala

Delegacija EU u BiH saopćila je, povodom presude u slučaju "Prlić i drugi" da je presuda Žalbenog vijeća u slučaju "Prlić i drugi" pred Međunarodnim sudom za krivičnu pravdu (MKSJ) privela kraju sluča

Delegacija EU u BiH saopćila je, povodom presude u slučaju "Prlić i drugi" da je presuda Žalbenog vijeća u slučaju "Prlić i drugi" pred Međunarodnim sudom za krivičnu pravdu (MKSJ) privela kraju slučaj započet 2004. godine, a koji se bavio tragičnim događajima.

- Ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjavanja fundamentalni su principi. Suosjećamo sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije. Iako ne komentarišemo pojedinačne presude, u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njegov rad. Snažno naglašavamo potrebu za potpunom saradnjom sa MKSJ-om, kao i sa njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

Evropska unija se nada da su sve zemlje u regiji odlučne i posvećene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Očekujemo od svih političkih lidera u regiji da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja – kažu iz Delegacije EU u BiH.

 

 

#BiH