Članak

Sastanak SDP-a, SBB-a i DF-a oko Zakona o izbornim jedinicama

U 15 sati u prostorijama SDP-a bit će održan sastanak delegacija SDP-a, DF i SBB-a, a na temu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

U 15 sati u prostorijama SDP-a bit će održan sastanak delegacija SDP-a, DF i SBB-a, a na temu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Damir Bećirović iz DF-a jučer je nakon dešavanja na Parlamentu BiH i činjenici da se na sjednici trebao naći Izborni zakon, prijedlog HDZ-a, a da je upravo na njihovu inicijativu  otlkazana kazao da mu nije jasno zbog čega se HDZ tako ponaša.

- Znamo da postoje i nastojanja međunarodne zajednice i sastanci kada je riječ o Izbornom zakonu. Takav će biti i ovaj razgovor – kazao je Bećirović.

Podsjećamo, ranije su SDP i DF predstavili Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH (PFBiH).

Prijedlog ovog zakona maksimalno je usklađen sa Ustavom BiH, Ustavom Federacije BiH te Izbornim zakonom BiH.

Zakon se sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Predstavnički dom PFBiH, u skladu sa demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima. Radi se o zakonskoj obavezi Parlamenta Federacije BiH koja proističe iz Izbornog Zakona BiH, a koja nije ispoštovana 15 godina i za posljedicu ima diskriminaciju građana FBiH.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu sa Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.

#BiH