Članak

Puhovski: Ne možemo govoriti da je Haška presuda nepravedna, zločini su obavljeni uz znanje Zagreba

Tuđmana su prihvatili i lijevi i desni kao ikonu, njega se ne smije dirati, Hrvatsku se ne smije dirati, i onda ko nastrada – nastradaju žrtve po drugi put

ZAGREB, (Patria) - Istaknuti hrvatski politolog, filozof, politički analitičar i dugogodišnji aktivista za ljudska prava Žarko Puhovski rekao je da mu smeta što se u Hrvatskoj govori da je Haška presuda (nekadašnjim liderima samoproglašene Hrvatske zajednica Herceg- Bosna) nepravedna, a da je pri tome niko nije ni vidio. Samo se, dodao je Puhovski, reagira na to da li je ugrožena Hrvatska ili nije nakon ove presude, dok se ostala pitanja zanemaruju.

Po mom sudu, to će državu Hrvatsku ozbiljno štetiti u političkom i u drugom smislu. To će teško štetiti hrvatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, u tome nema spora. Ali, to ne znači da je presuda nepravedna“, istakao je Puhovski u emisiji Direkt na RTL, prenosi agencija Patria.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je, u okviru žalbene presude bivšim čelnicima samoproglašene Hrvatske zajednica Herceg-Bosna utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije.

Na pitanje da li će reperkusije haške presude biti dugoročne po Hrvatsku, Puhovski je rekao da će se to desiti, pogotovo, kako je rekao, „ako se nastavi s time da predsjednica države šalje oduševljena pisma u povodu Praljka, prije tri-četiri dana, i ako premijer pokušava nekakvu nesvrstanu poziciju zauzeti, u kojoj se negdje leluja između zločina i zločinaca. To je pogrešno“.

„Ko god je živio u Hrvatskoj '90-ih, veoma dobro zna da se u takozvanoj republici Herceg-Bosni događalo ono što su rekli Tuđman i Šušak. O tome nema dvojbe. Zločini koji su tamo obavljeni, obavljeni su barem uz znanje Zagreba – ja ne vjerujem da su bili nalozi – ali uz znanje sigurno. Ali, to danas niko nije u stanju reči, jer su Tuđmana prihvatili i lijevi i desni kao ikonu, njega se ne smije dirati, Hrvatsku se ne smije dirati, i onda ko nastrada – nastradaju žrtve po drugi put“, smatra Puhovski.

Smatra da je u Hrvatskoj prihvaćen koncept socijalizacije zločina, a to znači, objasnio je, „da su oni ubijali za nas, i mi smo njima dužni jer su oni ubijali za nas“.

„To je ta razlika između ubistva i krađe. Ja vas mogu uvjeriti da sam ubijao za vas, ali vas ne mogu uvjeriti da sam krao za vas ako nemate na računu nove novce. I to se dogodilo, prihvaćeno je da su oni ubijali za nas, da smo mi njima dužni, i da su oni nama omogućili da preživimo, svima nama kao hrvatskoj naciji. Dok se iz toga ne izađe - a to je jedan primitivni nacionalistički sindrom - Hrvatske će biti oštećivana stalno“, zaključio je Puhovski.

#Region