Članak

Općina Ilidža: Usvojen RP Azići II, uklonit će se samo ruševni objekti

Općinsko vijeće Ilidža je na sjednici donijelo Odluku o stipendiranju talentovanih učenika i studenata u školskoj 2017/2018. Na raspisani javni konkurs za stipendiranje talentovanih učenika u srednje

Općinsko vijeće Ilidža na desetoj sjednici održanoj danas donijelo je Odluku o usvajanju Regulacionog plana Azići II. Izradu ovog plana inicirala je Općina Ilidža, u cilju preispitivanja prostornih mogućnosti za usklađivanje postojećeg stanja sa zahtjevima građana, odnosno stvaranja optimalnih uslova za poboljšanje kvaliteta stanovanja uz poštivanje vlasničkih odnosa. Površina razmatranog prostora je  76,1 ha. Izgradnjom budućih objekata, saobraćajnica i komunalne infrastrukture nije predviđeno rušenje ni jednog postojećeg stambenog objekta. Uklanjanje objekata se odnosi samo na ruševine tj. devastirane objekte u svrhu nove izgradnje, a broj devastiranih objekata namijenjenih za uklanjenje zbog nove gradnje je 50.

Općinsko vijeće Ilidža je na sjednici  donijelo Odluku o stipendiranju talentovanih učenika i studenata u školskoj 2017/2018. Na raspisani javni konkurs za stipendiranje talentovanih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju, prijavilo se 420 kandidata, od kojih 373 ispunjava uslove. Od toga 164 učenika i 209 studenata dobit će stipendiju Općine Ilidža, a za te namjene izdvojit će se  344.460,00 KM.

Vijećnici su usvojili i i Prijedlog odluke  o pristupanju izradi izmjena i dopuna RP Centar. Izmjene i dopune RP Centar odnose se za lokalitet Hotela „Hollywood“ u svrhu preduvjeta za zamjenu postojećeg građevinskog fonda u svrhu izgradnje i promjene namjene postojećeg stambenog objekta u namjenu koja odgovora sadržaju hotela. Visina objekta ne smije preći visinu susjednih objekata maksimalno spratnosti  P+6. 

Podršku vijeća dobio je i Gender akcioni plan Općine Ilidža 2017-2020. godine i bit će strateško-planski dokument, koji direktno podržava primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH na lokalnom nivou i definira ciljeve i mjere za unaprijeđenje ravnopravnosti spolova u lokalnoj zajednici.

Pred vijećnicima Općinskog  vijeća, njih 25 koliko je bilo prisutno na sjednici  našla se i Informacija o ugroženosti teritorija općine Ilidža od neeksplodiranih ubojitih  sredstva i minsko-eksplozivnih sredstava, a data je i saglasnost na Program rada JP „Ilidža„ d.o.o za poslovnu 2018. godinu.

#BiH