Članak

Poslodavci traže diplomirane psihologe, pedagoge i dobitnike “Zlatne značke”

Navedenim programima predviđeno je sufinansiranje zapošljavanja 105 nezaposlenih diplomiranih psihologa, pedagoga i socijalnih radnika, sa najmanje godinu radnog iskustva, a 25 najboljih studenata, do

SARAJEVO, (Patria) - Broj pristiglih aplikacija na šest javnih poziva Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, objavljenih sredinom novembra, u okviru Programa o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2017. godini  ukazuje da su poslodavci Kantona Sarajevo najviše zaintersovani za zapošljavanje diplomiranih psihologa, pedagoga, socijalnih radnika, te najboljih studenata - dobitnika “Zlatne značke”.

Naime, za “Program sufinansiranja zapošljavanja osoba osposobljenih za rad na prevenciji maloljetničke delinkvencije i/ili za rad sa djecom sa posebnim potrebama” javilo se 70, a za Program sufinansiranja zapošljavanja "Zlatna značka”  deset poslodavaca.

Navedenim programima predviđeno je sufinansiranje zapošljavanja 105 nezaposlenih diplomiranih psihologa, pedagoga i socijalnih radnika, sa najmanje godinu radnog iskustva, a 25 najboljih studenata, dobitnika  “Zlatne značke”  posao na godinu dana dobit će na nekoj od deset prijavljenih visokoškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Na javni poziv “Programa sufinasiranje zapošljavanja 25 pripravnika - diplomiranih pravnika”  javilo se pet poslodavaca.

Cilj  programa je da se u naredne dvije  godine, uz rad podignu stručne kompetencije diplomiranih pravnika, steknu uslovi za polaganje stručnog  pravosudnog  ispita, kako bi po završetku programa, diplomirani pravnici posao dobili  putem  samozapošljavanja.

Poslodavci Kantona Sarajevo zainteresovani su i za “Program finansiranja i sufinansiranja zapošljavanja 12 osoba sa invaliditetom”. Na javni poziv se prijavilo pet poslodavaca.

Na objavljene javne pozive za obuku nezaposlenih osoba odziv je mali.

Tako je za “Program obuke nezaposlenih osoba za samozapošljavanje  pristiglo deset aplikacija, iako je pravilima programa predviđeno sufinansiranje najmanje 30 nezaposlenih osoba.

Program je osmišljen kao mogućnost preorijentacije nezaposlenih osoba zbog tehničko–tehnoloških unapređenja ili ekonomsko strukturalnih promjena na tržištu rada, a ponuđena je obuka za poduzetništvo, u oblasti marketinga i računovodstva.

Na ponovljeni javni poziv “ Program sufinansiranja obuke za socijalno osjetljive kategorije nezaposlenih osoba”, nije pristigla ni jedna aplikacija

#BiH