Članak

Nakon Budžeta blokirana i Poljoprivredna strategija

Nove blokade HDZ-a BiH jučer su usliejdile nkon što Vijeće ministara nije uspjelo da obezbijedi saglasnost o "Strateškom planu ruralnog razvoja BiH - Okvirni dokument".

SARAJEVO, (Patria) - Nove blokade HDZ-a BiH jučer su uslijedile nakon što Vijeće ministara BiH nije uspjelo da obezbijedi saglasnost o "Strateškom planu ruralnog razvoja BiH - Okvirni dokument".

Ministri iz reda hrvatskog naroda nisu dali saglasnost na ovaj dokument. I tako smo dobili novu blokadu. Nakon što poslanici HDZ-a i HNS-a u Državnom parlamentu i Parlamentu FBiH nisu željeli zasjedati kako bi se usvojio Budžet za narednu godinu uslijedila je ova blokada.
 
Usvajanjem strategije BiH bi bio omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi i da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU.
 
Podsjećamo, Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se usvoji strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta.
 
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je upozorio kako je u ovoj sedmici krajnji rok da se na nivou izvršnih organa vlasti usvoji strategija ruralnog razvoja, što je naposljetku i učinjeno.
 
Usvajanjem Strategije ruralnog razvoja bio bi siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona eura bespovratnih sredstava koja bi bila iskorištena isključivo za ruralni razvoj.

Pitanje je koliko Dragan Čović, lider HDZ-a daleko želi ići u blokadama i ko će na kraju to spriječiti.

#BiH