Članak

Park šuma prijateljstva na Grdonju bit će otvoren ove godine

Prvi Park šuma prijateljstva u Bosni i Hercegovini, prostirat će se na površini od šest hektara.

SARAJEVO, (Patria) - Park šuma prijateljstva u Bosni i Hercegovini, koji se gradi na Grdonju, u općini Stari Grad bit će završen sredinom ove godine, potvrđeno je na sastanku načelnika Ibrahima Hadžibajrića i direktora KJP „Sarajevo-šume“, Nermina Demirovića. Općina Stari Grad će svoju podršku realizaciji ovog projekta pokazati i kroz finansiranje postavljanja javne rasvjete na saobraćajnici koja vodi do parka.

Prvi Park šuma prijateljstva u Bosni i Hercegovini, prostirat će se na površini od šest hektara. Projekat realizuju Šume Republike Turske i KJP “Sarajevo-šume“, a Općina Stari Grad je ranije izdala potrebne urbanističke i građevinske saglasnosti i finansirala kupovinu spremnika za vodu postavljenih na ovoj lokaciji. Općinske službe će u što skorijem roku izaći na teren i pokrenuti procedure za uvođenje javne rasvjete na ovoj lokaciji za što su sredstva već obezbijeđena.

Ideja o gradnji ovog parka postoji već nekoliko godina, kada su iz Republike Turske izrazili želju da prvi put van granica svoje zemlje sagrade ovakav park. Na cijelom prostoru će biti postavljeno ukupno 29 objekata: šadrvani, hladnjaci, suvenirnice, pet javnih česmi, amfiteatar, restoran, portirnica... Osim toga, Park šuma prijateljstva imat će i malo vještačko jezero, prostor za piknike, dječiji park i prostor za fitnes na otvorenom, te veliki vidikovac. Vrijednost ovog projekta je oko 400.000 KM. Iz KJP“Sarajevo-šume“ su najavili da se na početku rada Parka šuma prijateljstva ulaz za posjetioce neće naplaćivati.

#Lifemagazin