Članak

Čović u UN-u govorio o Izbornom zakonu BiH i važnosti zaštite ljudskih prava

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović obratio se danas na sesiji 37. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN u Ženevi.

ŽENEVA, (Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović obratio se danas na sesiji 37. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN u Ženevi.

Čović je tokom obraćanja podsjetio da je BiH zemlja koja se u skorijoj prošlosti suočila s najtežim oblicima kršenja ljudskih prava tokom rata. Istakao je da kao multinacionalna i multireligijska zajednica, BiH posvećena poštivanju načela ljudskih prava i osnovnih sloboda jačanjem demokratije, multikulturalnog dijaloga i poštivanja etničke, kulturne i vjerske raznolikosti, te borbom protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije.

Čović je tokom govora rekao i to da prema sadašnjim odredbama, Izborni zakon BiH je diskriminatoran prema manjinskim zajednicama, čije pripadnike onemogućava u kandidiranju ili pružanju mogućnosti da budu izabrani na pozicije u Predsjedništvu BiH i gornjem domu parlamenta koje su rezervirane za pripadnike konstitutivnih naroda. Istovremeno, rekao je Čović, neustavne odredbe Izbornog zakona narušavaju simetriju u pravima između konstitutivnih naroda države BiH, stavljajući ih u nejednaku poziciju u smislu mogućnosti izbora svojih političkih predstavnika, čime se ograničava i ugrožava njihovo ravnopravnost u sudjelovanju i suodlučivanju unutar institucija sistema.

„Takvi primjeri teškog kršenja ustavnog mirovnog sporazuma i samog Ustava ne mogu se promatrati izvan konteksta zaštite ljudskih prava, čiji puni razmjer i pojavne oblike možemo sagledati samo unutar konkretnog ustavnog kontesta“, rekao je Čović.

Zanimljivo je da su samo šest dana prije izlaganja u Ženevi zastupnici HDZ BiH, na čijem čelu je Čović, glasali protiv konstitutivnosti Srba u tri kantona sa hrvatskom većinom, piše Patria.

#BiH