Članak

Kloniranje državnih službenika: Samir Rizvo višestruki pomoćnik ministra

Kako se radi u Ministarstvu sigurnosti BiH? Nažalost, ima svega i svačega, od nezakonitih izbjegavanja imenovanja i upražnjenih rukovodnih pozicija, do brojnih dobro plaćenih poslova.

Kako se radi u Ministarstvu sigurnosti BiH? Nažalost, ima svega i svačega, od nezakonitih izbjegavanja imenovanja i upražnjenih rukovodnih pozicija, do brojnih dobro plaćenih poslova.

Dugogodišnji sindikalni lider Granične policije BiH Svevlad Hoffmann je prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama zatražio pismeno odgovore na pitanja:

“Zašto Ministarstvo sigurnosti BiH, nakon odlaska rukovodnog državnog službenika, pomoćnika ministra Vjekoslava Vukovića, do tada uposlenog u Sektoru za borbu protiv terorizma, korupcije, ratnih zločina i zloupotrebu narkotika, nije postupilo sukladno članku 19. i 20. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i zakonskim putem popunilo upražnjeno radon mjesto.“

Nasuprot tome, rješenjem od 25. aprila 2016. godine, Samiru Rizvi, pomoćniku ministra za međunarodne odnose i evropske integracije, dodijeljena su ovlaštenja za  otpisivanje akata iz nadležnosti Sektora za borbu protiv terorizma, korupcije, ratnih zločina i zloupotrebe narkotika. Time mu je, praktično, dodijeljena rukovodeća pozicija i u ovom izuzetno značajnom sektoru Ministarstva sigurnosti. Samir Rizvo je sve vrijeme primao naknadu za dato ovlaštenje u vidu isplate brojnih novčanih stimulacija.

Pitanje je i kome se čuvala i čuva ova rukovodna pozicija u Ministarstvu sigurnosti?

Da apsurd bude potpun Samir Rizvo obavlja i dužnost predsjednika Odbora za žalbe policijskih službenika, što također nosi novčane naknade. On je član i Komisije za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnih provjera, opet sa novčanim naknadama. On je član i brojnih komisija-povjerenstava, poput Povjerenstva – komisije za prijem kadeta u Graničnu policiju BiH. I za to mu slijedi novčana naknada. Tu su i brojne disciplinske komisije u kojima je Rizvo česta pojava.

Dakle, pitanje je kako u radnom vremenu višestruki pomoćnik ministra sve ovo stigne?

„Zahtijevam odgovor da li ovakav tretman Samira Rizve ima oblik diskriminacije nad drugim državnim službenicima Ministarstva sigurnosti BiH, kojima je onemogućen pristup u svim aspektima kadrovske politike. A pogotovo upražnjenim radnim mjestima, kakvo je ovo u Sektoru za borbu protiv terorizma što je suprotnosti sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine“, upitao je Svevlad Hoffmann nadležne iz Ministarstva sigurnosti BiH. (S.O.)

#BiH