Članak

U Siriji stupilo na snagu primirje

Putin je tu odluku donio nakon što je Vijeće sigurnosti UN usvojio rezoluciju o neposrednom prekidu vatre od 30 dana u Siriji, kako bi se evakuirali civili i povrijeđeni, te dostavila humanitarna pomo

DAMASK, (Patria) - Dnevno humanitarno primirje u Istočnoj Guti (Ghouta), sirijskoj pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, stupilo je jutros na snagu kako bi se omogućilo civilima da napuste područje, ali nema informacija da li su uspostavljeni humanitarni koridori, javljaju svjetski mediji, prenosi BHRT.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da u Istočnoj Guti od jutros nije zabilježeno nasilje, ali da je bilo artiljerijske vatre u predgrađu Dumi.

Prema navodima zvaničnika Crvenog krsta, humanitarni koridori će funkcionisati samo ako se pažljivo uspostave.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je da od danas bude uveden dnevni humanitarni prekid vatre u Istočnoj Guti.

- Po nalogu ruskog predsjednika, dnevni humanitarni prekid vatre stupa na snagu od sutra i trajaće svakog dana od 9 do 14 sati - rekao je sinoć ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i dodao da će Rusija pomoći u evakuaciji civila.

Putin je tu odluku donio nakon što je Vijeće sigurnosti UN usvojio rezoluciju o neposrednom prekidu vatre od 30 dana u Siriji, kako bi se evakuirali civili i povrijeđeni, te dostavila humanitarna pomoć.

#Svijet