Članak

Bećirović: Članovi CIK-a BiH trebaju podnijeti ostavku

Bećirović je podsjetio da je Ustavni Sud BiH naznačio da se promjene Izbornog zakona BiH moraju izvršiti u okviru zakonodavca, da je zakonodavac u BiH Parlamentarna skupština BiH

SARAJEVO/LJUBLJANA (Patria) - Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović smatra da bi članovi Centralne izbore komisije BiH trebali podnijeti ostavku, nakon što su mediji objavili da će se na jednoj od sjednici tog tijela razmatrati način izbora delegata u Dom naroda FBiH, koji je ocijenjen kao diskriminatoran.

Riječ je o materijalima u kojima se predlaže da se Hrvati iz nekih kantona u FBiH, poput Sarajevskog, Tuzlanskog i Bosansko-podrinjskog kantona, ubuduće ne biraju u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao i to da se iz nekih kantona u isti dom ne biraju Srbi ili Bošnjaci. 

Analitičari ocjenjuju da HDZ BiH i Dragan Čović uz pomoć CIK-a pokušavaju izglasati takav izborni zakon koji će osigurati da u Domu naroda sjede samo Hrvati iz zapadne Hercegovine, gdje je glavno glasačko tijelo te partije, dok bi hiljade Hrvata iz Bosne bilo diskriminirano.

Bećirović je u Dnevniku 3 na FTV podsjetio da je Ustavni Sud Bosne i Hercegovine naznačio da se promjene Izbornog zakona BiH moraju izvršiti u okviru zakonodavca, da je zakonodavac u BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, te da je svako drugo djelovanje protuzakonito i protuustavno, „pa tako i djelovanje Centralne izborne komisije BiH u ovom slučaju“.

Bećirović je dodao da je za očekivati da Centralna izborna komisija BiH snosi sankcije zbog svog djelovanja. Istakao je da je CIK izgubio kredibilitet, te da kao takav ne može sprovesti izbore, odnosno da je za očekivati da članovi CIK-a podnesu ostavku te da se imenuje nezavisna i nepristrana Centralna izborna komisija koja će profesionalno sprovesti izbore u BiH u oktobru ove godine.

Na pitanje šta je krajnji cilj predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji najviše zagovara izmjenu Izbornog zakona BiH, Bećirović smatra da je krajnji cilj i Čovića ali i Milorada Dodika disolucija Bosne i Hercegovine.

„Ako ste pažljivo slušali govor Dodika u Banja Luci upućen dijaspori, to je bila najava za rat u BiH, gledajući analitički, dok djelovanje Dragana Čovića ima cilj da destabilizira BiH“, smatra Bećirović, prenosi Patria. 

„Njemu čak nije cilj ni izbor u Predsjedništvo BiH, ni po ovom ni po izmijenjenom zakonu, već je njegov cilj da dođe do eskalacije konflikta, koji bi doveo do disolucije BiH, i sva ta nastojanja su usmjerena ka tome“, smatra Bećirović.

#BiH