Članak

Svjetski stručnjaci zagovaraju reformu UN-a: Je li ova institucija izgubila svoj značaj?

Vodeći svjetski stručnjaci iz oblasti međunarodnog prava smatraju da UN ima vrlo malo utjecaja kada je u pitanju zaustavljanje ratnih sukoba širom svijeta, a da je pravu nemoć pokazao u građanskom rat

SARAJEVO, (Patria) - Sve više međunarodnih analitičara zagovara reformu UN-a smatrajući da je UN izgubio svoju svrhu postojanja.

Vodeći svjetski stručnjaci iz oblasti međunarodnog prava smatraju da UN ima vrlo malo utjecaja kada je u pitanju zaustavljanje ratnih sukoba širom svijeta, a da je pravu nemoć pokazao u građanskom ratu u Siriji koji traje već sedam godina.

Vijeće sigurnosti UN-a prošle sedmice je proglasilo prekid vatre u trajanju 30 dana u Siriji, ali primirje nije poštovano ni dana. Ratni sukobi su nastavljeni u Istočnoj Guti, predgrađu Damaska, a prema informacijama iz Sirije za samo nekoliko dana život je izgubilo preko 500 ljudi, među kojima su većina civili.

- Istočna Ghouta više ne može čekati, mora se zaustaviti ovaj pakao na Zemlji - poručio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u govoru pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava.

Informacije s terena kažu da je sirijska vojska upotrijebila i hemijsko oružje protiv civila. Takve postupke osuđuju svi svjetski političari i mediji, ali svi bespomoćno gledaju ubijanje civila.

Dovoljno je samo da se jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a ne slaže s predloženom rezolucijom i uloži veto, rezolucija neće proći.

Sjetimo se samo prijedloga britanske rezolucije o genocidu u Srebrenici 2015. godine koju je ulaganjem veta oborio tadašnji ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin. Identična situacija je danas sa Sirijom i Jemenom, gdje Rusija ulaganjem veta obara sve predložene rezolucije.

S druge strane imamo SAD koje godinama ne dozvoljavaju donošenje bilo kakve rezolucije u korist Palestine.

Upravo pravo ulaganja veta stručnjaci međunarodnog prava smatraju jednom od najvećih mana UN-a, jer zemlje s pravom veta na taj način brinu isključivo o svojim interesima, a ne ljudskim životima. 

#Svijet