Članak

Jedan skup u Parizu: U čast Andre Mišel

U četvrtak 1.marta u Parizu će biti održan Seminar iniciran idejom da doprinese pripremi za „Retrospektivu životnog djela Andrée Michel“, koja će se, održati 8. marta, u sklopu Dana žena. Interesant

PARIZ, (Patria) - U četvrtak 1.marta u Parizu će biti održan Seminar iniciran idejom da doprinese pripremi za „Retrospektivu životnog djela Andrée Michel“, koja će se, održati  8. marta, u sklopu  Dana žena. Interesantno je da se ovaj seminar održava na Dan nezavisnosti BiH, za koju je Andre Mišel napisala najljepše i najodanije stranice.  

Andre Mišel (Andrée Michel), sociologinja, počasna direktorica u CNRS-u (Centar za naučna istraživanja), jedna je od prvih koja se bavila istraživanjem alžirske imigracije u Francuskoj, feministica i izuzetni borac za prava žena. Na ovom seminaru će govoriti prijatelji Andre Mišel, pacifisti i borci za ljudska prava. Bit će tu Rétya, bivši advokat pri Međunarodnom sudu za ratne zločine u Ruandi, organizator kampanje „Kumstva za Republiku Kongo“, upućene protiv ratnih zločina  u ovoj centralnoj afričkoj državi. Tu će još govoriti Evelin Acad (Evelyne Accad), profesorica Univeziteta u Čikagu i Libanskog univerziteta  u Bejrutu. Cheryl (Čeril) Toman, profesorica frankofonske literature i šef odsjeka za modernu književnost pri Western Reserve University u Cleveland, Ohio. Elena Meškova (Meshkova), sa Univerziteta za vaspitanje u Moskvi, predstavit će iskustva u naučnim razmjenama koje je vodila sa Andre Mišel. Hiyam Bseisso, palestinsku književnicu koja živi u Francuskoj, autora antropološke studije o palestinskim izbjeglicama u Libanu i autora drugih djela , (od kojih je najpoznatije „Palestinski ruksaci“ iz 2018.).

Poseban gost bit će Sadžida Jerlagić, Bosanka koja je prevela knjigu Andre Mišel „Istina i pravda za Bosnu i Hercegovinu (Justice et Vérité pour la Bosnie-Herzégovine, Paris, 1996. - novo izdanje 2001.). Prevod je objavljen u Sarajevu i izazvao je izuzetno zanimanje bh. javnosti. Sadžida Jerlagić će govoriti  o angažmanu Andrée Michel tokom i poslije rata u bivšoj Jugoslaviji.

Treba znati da je izuzetni borac za ljudska prava Andre Mišel u 98. godini života, sa odanom podrškom  brojnih poštovalaca njenih plemenitih djela i brojnih životnih prijatelja.          

#BiH