Članak

Alikadić: Bh. zvaničnici od Junckera moraju tražiti da revidira stavove o Pelješkom mostu

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. On je u Sarajevo doputovao sa evropskim komesarom za politiku proširenja Johannes Hahnom, delegac

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. On je u Sarajevo doputovao sa evropskim komesarom za politiku proširenja Johannes Hahnom.

Bh. zvaničnici će evropskoj delegaciji predati Upitnik Evropske komisije, kao prvi važan preduslov za dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine.

Predsjednik „Pomorskog društva Jadransko more“ Nešad Alikadić rekao je za agenciju Patria da bh. zvaničnici pred Junckerom moraju otvoriti i pitanje izgradnje Pelješkog mosta, za šta EU planira izdvojiti nekoliko stotina miliona KM. Eksperti upozoravaju da bi gradnja tog mosta zatvorila Bosni i Hercegovini pristup otvorenom moru, što je protivno međunarodnim pravima. 

Juncker je u obraćanju Evropskom parlamentu u Strasbourgu nedavno izjavio da će Evropska komisija finansijski podržati projekt Pelješkog mosta, kao što „podržavamo sve ono na čemu se radi u Dalmaciji.“

„To su važni hrvatski i evropski projekti. Ovaj projekt u Hrvatskoj jednako je važan kao i projekti u Zapadnoj Evropi. Ne smijemo zanemariti razvoj novih država članica", poručio je Juncker.

Juncker nije rekao na koji način misli da osigura Bosni i Hercegovini pravo pristupa otvorenom moru, koji joj garantuje i UN-ova konvencija o pravu pristupa moru. Hrvatska most planira graditi u Malostonskom zaljevu, čime bi zatvorila Bosni i Hercegovini jedini pristup međunarodnim vodama. Također, nije jasno kako je došlo do toga ja EK odluči sufinansirati gradnju tog mosta, iako Hrvatska nije dobila saglasnost BiH za projekt.  

Alikadić smatra da izgleda nevjerovatno da jedan od prvih ljudi Evropske unije otvoreno najavljuje da će kršiti međunarodne zakone. Smatra da po ovom pitanju dovoljno nisu uradili ni bh. političari, među njima i državni ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko koji, kaže Alikadić, „sve vrijeme samo klima glavom i ne poduzima konkretne korake.“

Iz „Pomorskog društva Jadransko more“ tražit će od predsjednika Evropske komisije da revidira svoje stavove po pitanju slučaja 'Pelješki most'.

#BiH