Članak

Čović i Zvizdić predali Upitnik, Juncker poručio da Evropa i BiH idu zajedno

To je jedan ogroman posao, istina radili smo ga 14 mjeseci. U zadnjih šest mejseci smo taj posao priveli kraju. Učestvovalo je više od 1.000 predstavnika BiH i svaki naš naredni korak prema Eu kojem s

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uručili su predsjedniku Evropske komisije Jean Claude Junckeru odgovore na Upitnik EK.

U obraćanju Čović je kazao da je zahvalan svima što danas imaju prigodu predati odgovore na Upitnik EK. Naglasio je da je na više od 3.000 pitanja odgovaralo više od 1.000 ljudi te kako je ovo pokazatelj da je Mehanizam koordinacije usaglašen do kraja.

- To je jedan ogroman posao, istina radili smo ga 14 mjeseci. U zadnjih šest mjeseci smo taj posao priveli kraju. Učestvovalo je više od 1.000 predstavnika BiH i svaki naš naredni korak prema EU kojem smo predani olakšat će da radimo brže. BiH danas u svojim rukama drži svoj evropski put - kazao je Čović.

On je istako da je svim građanima BiH jasno da taj posao zavisi primarno od nosilaca vlasti.

- Izbori koji su u 10. mjesecu neće usporiti naš put, već naprotiv, ubrzat ćemo ga. Prije dvije godine predali smo zahtjev za priključenje, tada su nas svi uvjeravali da smo to preuranjeno uradili. Siguran sam da ova vaša posjeta može biti ohrabrujući čin, da i u narednih mjesec i po usvojimo izmijenjeno izborno zakonodavstvo. Uvjeren sam da već danas možemo napraviti novu agendu  - kazao je Čović.

On je dodao i da naredne sedmice na trilateralnom susretu delegacija BiH, Srbije i Hrvatske bit će otvorena pitanja sa našim susjedima o granici jer niko od nas ne može dalje ukoliko se to ne riješi.

Junker je u svom obraćanju kazao da će od danas Evropa i BiH ići zajedno.

- Ovo je važan dan i želim odati počast svima onima koji su bili uključeni u ovaj ogromni posao. Vi ste imali šest mjeseci da odgovorite i to je veliki posao. Imali ste 35 radnih skupina i impresioniran sam obavljenim poslom. To je zaista bio jedan stres test i sada ste vidjeli kako izgleda svakodnevni posao evropskih službenika. Srž je važnija od datuma. Ne mogu vam reći datum kada će vaša zemlja postati kandidat, ako bude dodatnih pitanja onda ćemo ih podastrijeti vašim službama i ići ćemo korak po korak. Treba razlikovati brzinu od brzopletosti, sve ćemo učiniti da ostanemo prijateljski nastrojeni - kazao je Juncker.

Predaji Upitnika EK prisustvovali su predstavnici političkog života BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskog kora. 

#BiH