Članak

Reakcije nakon Junckerovog obraćanja: Moramo početi slušati jedni druge i tražiti rješenja

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker obratio se danas zastupnicima i delegatima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te ostalim prisutnim gostima i poručio da “pu

BiH, (Patria) - Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker obratio se danas zastupnicima i delegatima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te ostalim prisutnim gostima i poručio da “put na koji smo krenuli je prirodan put za Bosnu i Hercegovinu“.

- Jer vi jeste Evropa i integralni dio evropskog teritorija, evropske povijesti i kulture i mi zajedno trebamo poboljšati i konsolidirati povijest i geografiju Evrope – kazao je između ostalog Juncker.

Reakcije zastupnika su različite, ali većina smatra da je sramotno da je Upitnik predat bez da zastupnici ne znaju šta je to odgovoreno. 

- Ja ne znam da li je moralo biti saglasnosti Parlamenta, ali nedopustivo je Parlament potpuno bude isključen iz evropskih integracija. Oni se ponašaju kao da dvije tri porodice ulaze u EU, a ne bh. društvo, jer oni između te dvije tri porodice kriju informacije o tome. Ni Parlament ni Komisija za evropske integracije nema informaciju šta je sve sačinjeno u odgovorima, pa samim tim ne zna ni javnost. Trebali smo znati sadržaj, a ne da se snalazimo privatno – kazao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH.

Šef kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) Staša Košarac kazao je da današnje obraćanje predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera u PSBiH nije historijsko, ali da jeste značajan događaj, budući da u BiH postoji deklarativan stav da naša zemlja želi postati članicom Evropske unije (EU).

Kako je rekao, svih ovih godina svjedočili smo tome da proces EU integracija ima "različite vrste prevoda", koji su nekad veoma maksimalistički u kontekstu centralizacije vlasti te integriranja dijela međunarodne zajednice s onima koji BiH žele vidjeti isključivo kao unitarnu i centraliziranu zemlju.

- Postoje različiti prevodi "jednog glasa" iz BiH. Mi iz Republike Srpske (RS) bit ćemo vrlo oprezni kada je u pitanju jedan glas iz BiH, potvrđujući našu opredijeljenost da jesmo za EU, ali ono što je značajno i korisno za sve u BiH i evropski put je maksimalno poštivanje mehanizma koordinacije  - istakao je.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u PDPSBiH istakla je da je Juncker rekao ono što svi znaju da bez političke stabilnosti nema evropske perspektive.

- Iz BiH u Evropu možemo izvesti stabilnost, a nikako suprotno, to je velika poruka, a druga je da vladavina prava je obaveza svih. Jasne su poruke našoj zemlji, a to je da se uhvatimo u koštac s kriminalom i korupcijom i da ovdje uspostavimo toleranciju, jer nema demokratije bez dijaloga. Mi moramo početi slušati jedni druge i da tražimo rješenja – kazala je Pandurević konstatirajući da smo nažalost daleko od toga.

#BiH