Članak

Prešućena posjeta Skopljakovića predsjednici Hrvatske: Borba za Hrvate ili samo HDZ

Skopljaković i Barišić su prenijeli predsjednici Hrvatske svoju sliku trenutnog političkoga stanja u BiH, položaju Hrvata u oba entiteta, ali i poglede na budućnost BiH.

ZAGREB, (Patria) - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović primila je u utorak u Zagrebu predsjednika Hrvatske stranke BiH Božu Skopljakovića i njegovog zamjenika Jozu Barišića.

Skopljaković i Barišić su prenijeli predsjednici Hrvatske svoju sliku trenutnog političkoga stanja u BiH, položaju Hrvata u oba entiteta, ali i poglede na budućnost BiH.

Tom prilikom su čelnici Hrvatske stranke ukazali na potrebu demistificiranja jednostranoga kanaliziranja informacija koje vrh države Hrvatske uglavnom dobiva od čelnika HDZ BiH u kojem se potpuno pogrešno predstavlja položaj pa i negiraju interesi Hrvata u RS, ali i u većem dijelu FBiH.

Čelnici Hrvatske stranke BiH su jasno kazali  predsjednici Kitarović kako je Izborni zakon BiH potrebno mjenjati, ali te izmjene moraju biti pravične i usklađene sa evropskim, ljudskim i demokratskim vrijednostima, a ne na štetu  Hrvata u velikom  dijelu BiH, kako to zamišlja HDZ BiH, istakli su iz HS-a nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom.

Sastanak Skopljakovića i Barišića s predsjednicom Hrvatske potpuno je prešućen u hrvatskim medijima, ali i u većini medija u BiH, pogotovo onima pod kontrolom HDZ-a. S druge strane svaki sastanak Dragana Čovića s predstavnicima vlasti iz Hrvatske izaziva veliku pažnju u tim istim medijima. Mnogi će reći kako je razlog u tome što je Hrvatska stranka mala i neparlamentarna stranka, dok se u slučaju HDZ-a radi o vodećoj stranci među Hrvatima u BiH.

Međutim, razlog se krije isključivo u tome kako HS i HDZ, odnosno Božo Skopljaković i Dragan Čović vide političko uređenje BiH. Vide ga potpuno drugačije. Dok se Dragan Čović bori isključivo za one Hrvate s članskom iskaznicom HDZ-a, Božo Skopljaković smatra da ne treba praviti razliku između bilo kojeg čovjeka u BiH, a pogotovo ne između Hrvata u Mostaru ili Širokom Brijegu i onog u Novom Travniku ili Derventi.

Takvo viđenje Bosne i Hercegovine nije baš po volji ni hrvatskom državnom vrhu predvođenom Kolindom Grabar-Kitarović, koji svakodnevno ističu kako nemaju namjeru da se miješaju u unutrašnje odnose BiH, a istovremeno ne prestaju pričati o usvajanju novog Izbornog zakona. Naravno, onakvog kakav odgovara isključivo Čoviću i HDZ-u.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svakodnevno u svom predsjedničkom uredu primi brojne predstavnike političkih stranaka, boračkih populacija, nevladinog sektora, a nakon prijema se na stranici odmah mogu pronaći izjave sa tih sastanaka, te slike.

Vijest o sastanku predsjednice Hrvatske sa Skopljakovićem i Barišićem objavljena je nekoliko sati nakon što je Hrvatska stranka poslala svoje saopštenje o održanom sastanku, dok slike sa sastanka nema ni dan poslije. Slučajno ili ne? Nije teško pogoditi.

Očito je da se radi o pokušaju skrivanja istine o političkoj situaciji u BiH i položaju Hrvata u njoj. Situacija nije baš onakva kakvom je žele prikazati HDZ i Dragan Čović.

Zato je posjeta Bože Skopljakovića službenom Zagrebu planski prešućena.

#BiH