Članak

Zijad Bećirović: Upitnik nije historijski dan za BiH, Evropa i dalje pokazuje maćehinski odnos

Predaja upitnika na odgovore Evropske komisije predstavlja tehnički čin i mislim da mu se pretjerano daje velik značaj, smatra to direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (

SARAJEVO/LJUBLJANA, (Patria) - Predaja Upitnika BiH Evropskoj komisiji predstavlja tehnički čin i mislim da mu se pretjerano daje velik značaj, smatra to direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane dr. Zijad Bećirović.

Bosanskohercegovačke vlasti predale su danas u Sarajevu odgovore na Upitnik Evropske komisije predsjedniku te komisije Jean Claude Junckeru, što je jedan od preduslava da EU razmatra kandidatski status i otvori pregovore oko pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Uručivanje Upitnika Briselu nazvano je historijskim danom za BiH i njene građane.

Direktor IFIMES-a smatra da će se o tome moći govoriti tek nakon analize odgovora iz Upitnika, jer će nekvalitetne odgovore Brisel vratiti na doradu. 

Na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, tokom posljednjih 14 mjeseci odgovarala su 1.083 državna službenika sa svih nivoa vlasti u BiH.

Bećirović smatra da EU prema Bosni i Hercegovini pokazuje maćehinski odnos.

„Tu zemlju morala je prioritetno uzeti u članstvo, a ne pred nju postavljati visoke prepreke.“

Podsjetio je da Evropa ima slabu savjest prema BiH, a to je pokazala pogotovo prije 30 godina kada je bio rat u BiH, i kada EU nije poduzela ništa da se taj rat spriječi, ili da traje što manje.

„Govori koje su danas držali Juncker i Hahn su jedne prazne fraze koje ništa ne govore. Sama atmosfera koja je napravljena u Parlamentu BiH je takva da su na tom skupu bili lideri među kojima ima nacionalista, šovinista, neki su čak i fašisti za koje nema mjesta u EU integracijama, a kamoli u EU. Sve skupa je bila kombinacija svečane i mučne atmosfere“, zaključuje Bećirović, dodajući da ipak ne želi umanjiti napore koje je u posljednje vrijeme uložilo Vijeće ministara BiH i predsjedavajući Denis Zvizdić kako bi se došlo do odgovora na taj Upitnik, piše Patria.

#BiH