Članak

Bukvarević: 1. mart je i građani nisu zaslužili od svojih boraca da im blokiraju ceste

On je kazao da Ministarstvo na čijem je čelu za rješavanje problema boraca godišnje izdvaja 315 miliona KM, dok kantoni iz svojih budžeta izdvajaju dodatnih 60 miliona KM.

SARAJEVO, (Patria) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je kako se nada da će otpočeti pregovore sa nekadašnjih borcima koji su u znak protesta danas blokirali saobraćajnice u FBiH.

On je na vanrednoj konferencije za medije večeras u zgradi Vlade u Sarajevu kazao da Ministarstvo na čijem je čelu za rješavanje problema demobilisanih boraca godišnje izdvaja 315 miliona KM, dok kantoni iz svojih budžeta izdvajaju dodatnih 60 miliona KM. S pozicije rada i socijalne politike izdvaja se još 254 miliona KM.

- Dakle, FBiH izdvaja 570 KM miliona na godišnjem niovu – kazao je Bukvarević ističući da su nadležni organi jutros u 10 sati bili spremni razgovarati s predstavnicima svih boračkih organizacija.

Neke od najfrekventnijih saobraćajnica u blizini Sarajeva, Konjica, Zenice i Tuzle i dalje su blokirane. Demobilisani borci ARBiH i HVO-a traže svoja prava, na koja već mjesecima ukazuju ispred zgrade Vlade u improviziranom kampu.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine do danas nije zakazao sjednicu na kojoj bi raspravljao o zahtjevima demobilisanih boraca. Demonstranti traže javno objavljivanje registra boraca koji primaju bilo kakve boračke naknade, traže borački dodatak u visni minimalne penzije za demobilisane borce koji nemaju nikava promanja a traže i ukidanje finansiranja boračkih udruženja kojih u FBiH ima oko 1.600.

Zbog protesta je u prekidu odvijanje saobraćaja na sljedećim lokacijama: raskrsnica magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), planinski prevoj Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic), petlja Šićki Brod (Tuzla) , petlja Blatuša (Zenica) i Vogošćanska petlja (Sarajevo).

- Apsolutno ih pozivamo da dođu ili u zgradu Vlade ili da mi odemo njima i razgovaramo. Sutra je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, i građani nisu zaslužili od svojih boraca da im blokiraju ceste. Smatram da je krajnje vrijeme da ovo pitanje rješavamo isključivo dijalogom - poručio je Bukvarević.

 

#BiH