Članak

Bečarević: Južna interkonekcija nije prošla na Vijeću ministara BiH

Bečarević dodaje da je početak vođenja pregovora i davanje saglasnosti Vijeća ministara uslovljen Zakonom o južnoj interkonekciji.

(Patria) - Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kazao je da istočna interkonekcija nije njegov primarni interes.

"Istočna interkonekcija nije moj primarni interes. On je interes SNSD-a i Dodika. Mi smo dali svoje interese u okviru tih dogovora. Rekli smo ‘u redu, ide južna koja je važna radi smanjenja energetske neovisnosti u BiH’. Bugarska i Srbija prave interkonekciju, pa ćemo se pokušati nakačiti na tu interkonekciju. Brinu me građani Mostara i Zenice. Brinem se i za građane Gradačca. Preko Brčkog se može dio Tuzlanskog kantona snabdijevati plinom", rekao je Konaković.

Stručnjak za plin Almir Bečarević, gostujući u emisiji ‘Istraga sedmice’ televizije Hayat, osvrnuo se na ove izjave Konakovića i kazao da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije saopštilo punu istinu.

"Što se tiče gasovoda nije tako. Preko istine možemo doći do suštine. Zamagljivanje određenih stvari ne vodi ničemu. Te ideje slušam zadnje 2-3 godine. Ne mogu da shvatim ljude kada pričaju o tome. Što nam treba novi ulaz iz Srbije kad možemo od Kladnja pružiti gasovod. Ovdje nešto u objašnjenjima ne štima. Južna interkonekcija na Vijeću ministara BiH nije prošla", rekao je Bečarević.

Bečarević dodaje da je početak vođenja pregovora i davanje saglasnosti Vijeća ministara uslovljen Zakonom o južnoj interkonekciji.

"U obrazloženju Vijeća ministara dato je da je nacrt usvojen i tamo kaže da u RS-u postoji zakon. Ne kaže koji zakon. Znamo da zakon o novoj istočnoj interkonekciji ne postoji isto tako ni zakon o južnoj interkonekciji. Južna interkonekcija prema stavu HDZ-a neće nikada proći ako u zakon se ne uvede novi operator transportnog sistema", ističe Bečarević.

Tako bi u Predsjedništvo BiH trebala biti upućena samo Nova istočna interkonekcija. 

Stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero kazao je da je evidentno da BiH postaje kondominijum Srbije i Hrvatske. 

#BiH