Članak

Grčki vladajući konzervativci pobijedili na izborima, ali nemaju većinu u parlamentu

KKE je rekao da neće učestvovati ni u kakvom savezu, dok je stranka Helensko rješenje kritikovala i Novu demokratiju i Syrizu.

(Patria) - Grčka vladajuća stranka Nova demokratija pobijedila je na parlamentarnim izborima u nedjelju, ali je ostala ispod praga potrebnog za samostalno formiranje vlade, što je učinilo drugi krug izbora za mjesec dana vjerovatnijim, javio je Reuters.

Uz većinu prebrojanih glasova, konzervativna Nova demokratija preuzela je vodeću poziciju od 40,8%, nadmašivši ljevičarsku Syrizu, koja je vladala od 2015. do 2019. godine, sa 20,1%. Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova predviđa da bi Nova demokratija mogla osvojiti 145 mjesta u parlamentu, šest manje od apsolutne većine.

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou će od ponedjeljka dati rok od tri dana da svaka od tri vodeće stranke, Nova demokratija, Syriza i socijalistički PASOK, formiraju koalicionu vladu. Ako ne uspiju, ona će imenovati prijelaznu vladu koja će pripremiti nove izbore za otprilike mjesec dana kasnije.

Premijer i lider Nove demokratije Kyriakos Mitsotakis, koji je više puta rekao da želi snažnu jednostranačku vladu, rekao je da vjeruje da mu je dat jasan mandat.

„Rezultati glasanja su odlučujući. Oni pokazuju da Nova demokratija ima odobrenje naroda da vlada, jaka i autonomna“, rekao je on okupljenima ispred sjedišta stranke u centru Atine.

Syriza je osvojila 72 mjesta, PASOK 41 mjesto, Komunistička partija KKE 26 i desničarska Helensko rješenje 16. Pokret MeRA25 na čijem je čelu bio Yanis Varoufakis, bivši ministar finansija Syrize, nije uspio dobiti mjesto u parlamentu.

KKE je rekao da neće učestvovati ni u kakvom savezu, dok je stranka Helensko rješenje kritikovala i Novu demokratiju i Syrizu.

#Svijet