Članak

Hezbollah vojnom vježbom pred medijima iskazao spremnost da se suprotstavi Izraelu

Maskirani borci skakali su kroz zapaljene obruče, pucali s motocikala i digli u zrak izraelske zastave istaknute na brdima iznad i zid koji je simulirao onaj na granici između Libana i Izraela.

(Patria) - Libanski Hezbollah pokazao je jučer medijima svoju vojnu vježbu na jednom od poligona u južnom Libanu, što je rijedak slučaj pokazivanja javnosti.

Maskirani borci skakali su kroz zapaljene obruče, pucali s motocikala i digli u zrak izraelske zastave istaknute na brdima iznad i zid koji je simulirao onaj na granici između Libana i Izraela, javio je AP.

Vježba je održana uoči "Dana oslobođenja", godišnje proslave povlačenja izraelskih snaga iz južnog Libana 25. maja 2000. godine i nakon nedavne eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi.

Visoki zvaničnik Hezbollaha Hashem Safieddine rekao je da je cilj vježbe "potvrditi našu potpunu spremnost da se suočimo sa bilo kakvom agresijom" od strane Izraela.

U svom govoru aludirao je na posjedovanje precizno navođenih projektila, koje nisu bile izložene, ali za koje je rekao da će ih Izrael vidjeti "kasnije".

Elias Farhat, penzionisani general libanonske vojske koji je trenutno istraživač vojnih poslova, rekao je da je Hezbollahovo "simbolično pokazivanje snage" izgleda kao odgovor na nedavnu eskalaciju u Gazi.

Rekao je da bi to mogao biti i odgovor na demonstracije u četvrtak u Jerusalemu od strane hiljada jevrejskih nacionalista, od kojih su neki uzvikivali "Smrt Arapima" i druge rasističke slogane, na proslavi "Dan Jerusalema".

Taj dan obilježava izraelsko zauzimanje Starog grada prije 56 godina.

#Svijet #Izrael #Hezbolah #Liban