Članak

Estonija i Latvija planiraju zajedničku kupovinu njemačkih sistema protivvazdušne odbrane

Sistem se može koristiti za zaštitu od mnoštva drugih prijetnji, kao što su bespilotne letjelice, krstareće rakete i navodeći projektili.

(Patria) - Estonija i Latvija planiraju zajedno da nabave njemačke sisteme protivvazdušne odbrane, saopštila su ministarstva odbrane dviju zemalja.

Prema privremenom dogovoru, isporuke sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa IRIS-T SLM, koje proizvodi njemački proizvođač oružja Diehl Defense, mogle bi da počnu sljedeće godine, a sistemi bi mogli da budu u funkciji 2025.

Vrijednost posla i detaljne informacije o broju sistema nisu objelodanjene jer su razgovori sa dobavljačem još u toku, saopštila su ministarstva odbrane dvije zemlje, prenio je AP.

Estonski ministar odbrane Hanno Pevkur opisao je sporazum kao "zajednički projekat historijskih razmjera za našu saradnju u oblasti odbrane" između Tallinna i Rige.

Ovaj sistem protivvazdušne odbrane, koji se sastoji od lansera na kamionima, projektila i posebnog komandnog vozila, dizajniran je da zaštiti gradove, vojsku i civilno stanovništvo od vazdušnih napada, a efikasan je i u neutralisanju aviona i helikoptera.

Sistem se može koristiti za zaštitu od mnoštva drugih prijetnji, kao što su bespilotne letjelice, krstareće rakete i navodeći projektili.

- Naš zajednički odabrani sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa dodatno će osigurati nebo Latvije i Estonije i osigurat će maksimalnu moguću zaštitu za naše ljude, kao i za civilnu i vojnu infrastrukturu - rekla je latvijska ministrica odbrane Inara Murniece.

Njemačka je isporučila sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T Ukrajini gdje su, prema izvještajima medija, uspješno korišteni protiv ruskih ciljeva od kraja prošle godine.

#Svijet #Latvija #Estonija #Oružje