Članak

Freiburg slovi za najsunčaniji i najtopliji grad u Njemačkoj

Automobili su parkirani na periferiji, a prevoz željeznicom odlično funkcioniše.

(Patria) - Kažu da je Freiburg najsunčaniji i najtopliji grad u Njemačkoj, a poznat je i po gostoljubivoj atmosferi, što ga čini itekako poželjnim mjestom za život.

Taj univerzitetski grad poznat je kao evropska prijestonica zaštite okoliša, održive arhitekture i urbanog dizajna, što može zahvaliti razvoju četvrti Rieselfeld i Vauban.

"Četvrti iz budućnosti" ekološki su i društveno napredne zahvaljujući brojnim pametnim rješenjima.

U naprednom Vaubanu, koji je nastao na mjestu nekadašnje francuske vojne baze, danas živi nešto više od pet hiljada stanovnika.

Taj dio Freiburga osmišljen je kao zajednica bez automobila u kojoj se stanovnike podstiče na održive mogućnosti prevoza kao što su hodanje, vožnja biciklom i javni prevoz.

Automobili su parkirani na periferiji, a prevoz željeznicom odlično funkcioniše.

Ova je četvrt od samih početaka poslužila kao primjer Freiburgu, ali i cijeloj Njemačkoj za to kako iskoristiti održive izvore energije, kao i smanjiti potrošnju.

Stoga ne čudi Vaubanova reputacija evropske prijestonice zaštite okoliša te održive arhitekture i urbanog dizajna, piše Punkufer.hr.

Naime, većina zgrada u Vaubanu ima solarne panele na krovovima kako bi se električna energija dobila iz obnovljivog izvora, a takva infrastruktura doprinosi značajnom smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Kuće i stanovi su odlično izolovani, zahvaljujući izvrsnim materijalima od kojih su izrađeni, dizajnirani tako da prirodno svjetlo i dobra ventilacija na prirodan način smanje potrebu za grijanjem i hlađenjem.

U toj njemačkoj četvrti pronaći ćete brojne zelene površine i drveće koje brani od pretjeranog zagrijavanja betona, te nudi brojne mogućnosti za rekreaciju, vrtlarenje i povezanost s prirodom. Recikliranje otpada je u prvom planu, a podstiče se i zajedničkim dijelom za kompostiranje.

Naglasak je i na razvijanju lokalne privrede, s malim preduzećima i trgovinama koje služe potrebama zajednice. Na taj se način smanjuje potreba za trošenjem resursa na prevoz iz velikih udaljenosti.

Vauban je složna zajednica koja aktivno učestvuje o odlučivanju onoga što se tiče četvrti, a rade i na podizanju svijesti stanovnika kroz obrazovne programe i inicijative za promovisanje održivosti i ekologije.

Sve u svemu, mala četvrt velikih ljudi inspirativan je primjer kako složna zajednica može uspješno integrisati načela održivosti u svoj dizajn, infrastrukturu i način života.

#Lifemagazin #Njemačka #Turizam #Zanimljivosti