Članak

Komisija za nadzor nad radom OSA-e sastala se jednom: Članovi bez pristupa podacima 'tajno i vrlo tajno', nema ni istrage o zloupotrebama

Kako je za Patriju potvrđeno za članove Komisije još uvijek nisu izvršene sigurnosne provjere pa tako da nemaju pristup podacima s oznakom tajno i vrlo tajno.

(Patria) - Od kraja marta kada je izabran predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e održana je samo jedna sjednica komisije i to 11. maja. 

Na toj sjednici razmatran je Budžet OSA-e, ali i izvještaj glavnog inspektora. Sjednici su prisustvovali direktor OSA-e Almir Džuvo i glavni inspektor Damir Bevanda.

Kako je za Patriju potvrđeno za članove Komisije još uvijek nisu izvršene sigurnosne provjere pa tako da nemaju pristup podacima s oznakom tajno i vrlo tajno. S obzirom da su zastupnici po zakonu imaju pravo pristupa dokumentima interno i povjerljivo, ali ne i tajno i vrlo tajno. 

Iako ova komisija po Zakonu o OSA-i ima široke nadležnosti kada je riječi o nadzoru nad radom OSA-e, čini se da se nastavlja ista praksa kao u prethodnom mandatu kada Komisija nije ni zasjedala. Na čelu te Komisije bio je Nermin Nikšić. 

Mjesecima smo slušali političke lidere, među kojima je i Nikšić i koji sada čine koaliciju na državnom nivou o zloupotrebama OSA-e u režiji direktora Osmana Mehmedagića, ali za te tvrdnje nisu pružili nikakve dokaze. A obećavali su ih i javno najavljivali. Mehmedagić je zbog zloupotreba završio i na crnoj američkoj listi. 

Iako je na samoj sjednici bilo rasprave o radu OSA-e, ali i problemima koji se vežu za period prije Mehmedagića kada je direktor bio Džuvo, te o nekim njegovim izjavama koje su nanijeli štetu BiH, novi/stari direktor nije imao niti jedan komentar.

U Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH iz Predstavničkog doma izabrani su zastupnici Milorad Kojić (SNSD), Predrag Kožul (HDZ), Albin Muslić (SDP), Sabina Ćudić (Naša stranka), Šemsudin Mehmedović (SDA) i Darko Babalj (SDS).

Iz Doma naroda PS BiH izabrani su Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNSD-a, Marina Pendeš (HDZ), Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Kemal Ademović (NIP) i Safet Softić (SDA).

Predsjedavajući komisije je Ilija Cvitanović.

Treba podsjetiti da je novo rukovodstvo OSA-e izabrano bez formirane Komisije i njihovog mišljenja iako to predviđa Zakon o OSA-i. Također, iz OSA-e nisu odgovorili na upit Patrije da li su izvršene sigurnosne provjere za ministre u Vijeću ministara BiH koji bi trebali imati pristup tajnim podacima. Među njima su Borjana Krišto, Zukan Helez, Zoran Tegeltija i Nenad Nešić. 

Ako se već Mehmedagiću stavljalo na teret da koristi sredstva OSA-e nesvrsishodno i za privatne interese, od novog saziva Komisije očekivalo se da inicira istragu ili reviziju kako bi se utvrdilo kako se trošio novac OSA-e s obzirom da im je to i zakonska obaveza. 

#BiH