Članak

Južna interkonekcija dobila 'potporu' ali ne i odobrenje Vijeća ministara BiH, treba se utvrditi i 'pravo vlasništva'

Dalje se ističe da je potrebno u nacrtu dodatno precizirati odgovornost za štete, pravo vlasništva. 

(Patria) - Vijeće ministara BiH razmotrilo je Prijedlog prednacrta sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske", zajedno s Osnovama za njegovo zaključivanje.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je dalo punu podršku projektu „Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske“.

U cilju ubrzavanja svih aktivnosti, Vijeće ministara BiH pozvalo je Vladu Federacije BiH da hitno predloži Parlamentu Federacije BiH zakonsko rješenje za realizaciju projekta „Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske“, glasilo je saopćenje Vijeća ministara BiH nakon sjednice 11. maja.

No, za razliku od istočne interkonekcije gdje je utvrđen Prijedlog prednacrta međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije" na pravcu granica Republika Srbija - Bosna i Hercegovina - Bijeljina - Banja Luka - Prijedor - Novi Grad, zajedno s Osnovama za njegovo zaključivanje, Južna interkonekcija još uvijek ostaje projekat samo na papiru.

Prema Zapisniku Odbora za ekonomiju jasno je sugerisano da se na sjednici Vijeća ministara BiH samo razmotri navedeni nacrt ali bez izjašnjavanja.

„Da Vijeće ministara BiH dadne punu podršku Projektu „Južna interkonekcija BiH i Republike Hrvatske“, da Vijeće ministara utvrdi kako se još uvijek nisu stekli uvjeti za zaključivanje predmetnog sporazuma iz razloga nepostojanja Zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i RH usvojenog na nivou Parlamenta FBiH, te da se iz tog razloga izjašnjavanje o ovom nacrtu odgodi“, navodi se.

Dalje se ističe da je potrebno u nacrtu dodatno precizirati odgovornost za štete, pravo vlasništva. 

Podsjećamo, Zakon o Južnoj interkonekciji usvojen je u Predstavničkom domu ali ne i Domu naroda. HDZ je uputio amandmane na zakon kojim traži osnivanje novog preduzeća koje bi upravljalo Južnom interkonekcijom, a da se BH-Gas razvlasti kao nosilac tog projekta. U raspodjeli preduzeća HDZ je dobio BH-Gas iako to do sada nije bio slučaj. Nije tajna da je HDZ posebno zainteresiran za energetiku i energetske potencijale u BiH. 

Foto: Istraga.ba

#BiH