Članak

Murphy i Peters: Kosovo mora da sprovede mirovni sporazum sa Srbijom prije nego se pridruži NATO-u

„To zavisiod toga da li se ovaj sporazum postigne i implementira“, rekao je on.

Kosovo mora da sprovede mirovni sporazum sa Srbijom uz posredovanje Zapada ako želi da postigne svoj cilj pridruživanja vojnom savezu NATO-a, izjavila su u ponedeljak dva američka senatora u posjeti Prištini, javio je Reuters.

Američki demokratski senatori Chris Murphy, član odbora za vanjske poslove, i Gary Peters, koji sjedi u komitetu za oružane snage, pozvali su dvije zemlje da brzo reaguju na sporazum postignut u martu uz posredovanje Evropske unije. Oni su dio kongresne delegacije koja je u posjeti Balkanu.

„Put (za Kosovo) u NATO i Evropsku uniju prolazi kroz sporazum sa Srbijom. To je teška činjenica“, rekao je Murphy novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.

Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, četiri članice NATO-a: Rumunija, Španija, Grčka i Slovačka ne priznaju kao državu. Murphy je rekao da bi te četiri države mogli uvjeriti da prihvate Kosovo u NATO ako se riješe razlike sa Srbijom.

„To zavisiod toga da li se ovaj sporazum postigne i implementira“, rekao je on.

Uprkos dogovoru u martu o normalizaciji odnosa, nije bilo napretka na terenu, posebno na sjeveru Kosova gde oko 50.000 Srba još uvijek ne prihvata kosovsku državnost. Washington najviše podržava Kosovo, politički i finansijski. Na Kosovu se trenutno nalazi oko 4.000 vojnika NATO-a, od kojih je 600 iz Sjedinjenih Država.

#BiH