Članak

Moskva potvrdila: Napadi oružanih grupa unutar Rusije

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhaylo Podolyak rekao je da njegova zemlja „sa zanimanjem“ prati događaje u Belgorodu, ali „nema nikakve veze s tim“. 

(Patria) - Naoružana grupa prešla je jučer iz Ukrajine u rusku oblast Belgorod i tamo je u sukobima povređeno više ljudi, kažu ruske vlasti, prenosi BBC. Lokalni guverner Vyacheslav Gladkov rekao je da ruske snage tragaju za „saboterima“, za koje je rekao da su napali Grayvoronsky okrug pored granice.

Portparol Vladimira Putina Dmitry Peskov kaže da je ruski predsjednik obavješten o napadu. Gladkov je rekao da je osam osoba povrijeđeno, uključujući dvije osobe koje su primljene u bolnicu nakon granatiranja sela i tri osobe koje su pogođene gelerima u gradu Grayvoron. U borbama su oštećene i tri kuće i lokalna upravna zgrada, a situacija je i dalje „izuzetno napeta“, rekao je. Guverner je rekao da je u regionu pokrenuta „kontrateroristička operacija“, dajući vlastima posebna ovlaštenja, uključujući provjeru identiteta i nadzor komunikacija.

Ukrajina negira odgovornost i kaže da iza upada stoje ruski državljani. Kijev kaže da iza ovog incidenta stoje grupe Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus (RVC). Legija slobode Rusije, ruska milicija sa sjedištem u Ukrajini koja kaže da radi unutar Rusije na svrgavanju Putina, objavila je u ponedjeljak na Twitteru da je „potpuno oslobodila“ pogranični grad Kozinka, dodajući da su prednje jedinice stigle do grada Grayvoron, dalje na istok.

Peskov je rekao ruskim novinarima da su u toku napori da se eliminiše diverzantska grupa i rekao da je njena svrha da skrene pažnju sa istočnog ukrajinskog grada Bakhmuta, za koji ruska plaćenička grupa Wagner tvrdi da ga je zauzela. 

„Mi savršeno razumijemo svrhu takve sabotaže - da skrenemo pažnju sa pravca Bakhmuta, da minimiziramo politički efekat gubitka Artemovska (Bakhmuta) od strane ukrajinske strane", rekao je on.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhaylo Podolyak rekao je da njegova zemlja „sa zanimanjem“ prati događaje u Belgorodu, ali „nema nikakve veze s tim“. 

„Kao što znate, tenkovi se prodaju u bilo kojoj ruskoj vojnoj radnji, a podzemne gerilske grupe se sastoje od ruskih građana“, dodao je.

Ukrajina je i ranije negirala odgovornost za prijavljene sabotaže na ruskoj teritoriji.

#BiH